h i r d e t é s

Az Európai Bírói Egyesület legújabb vicce: A magyar igazságszolgáltatás megítélése problémás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az Európai Bírói Egyesület legújabb vicce: A magyar igazságszolgáltatás megítélése problémás

2019. május 01. - 08:02

 

Van abban valami bűbájosan megejtő, amikor egy profi szervezet a diplomácia álarcát megőrizni vágyva erős eufémiákkal kénytelen megfogalmazni kritikáját. Mi másra következtethetünk, ha a magyar igazságszolgáltatásról erős arcizomfeszülés mellett is csupán azt sikerül benyögni, hogy problémás.

Forrás: egyenibiroi.wordpress.com

Elvégre egy olyan legfőbb ügyész jelenléte, mint amilyen Polt Péter, a valóban súlyos törvénytelenségek kivizsgálásának vet gátat. Az külön érdekesség, hogy ezek a törvénytelenségek szó szerint kizárólag a kormány körül gyűrűznek.

A politikától messze nem független igazságszolgáltatás csak azoknak nem feltűnő, akik nem akarnak róla tudomást venni. Ez egyben a legfontosabb büntetéselkerülési stratégiája a magyar kormánynak. Ehhez segédkeznek olyan pártfunkcionáriusok is, mint amilyen Trócsányi László igazságügyi miniszter is.

Az Európai Bírói Egyesület (EAJ) munkacsoportja Budapesten vizsgálta többek között a magyar igazságszolgáltatás helyzetét, a bírói függetlenséget, a bírák kinevezési gyakorlatának jogszerűségét. A bizottság tagjai minden kérdéskörben találtak problémákat – értesült a Népszava.

A Nemzetközi Bírói Egyesület (IAJ) tavaly novemberi, marrakesi ülésén a magyar igazságszolgáltatás helyzetét is napirendre tűzték. A megbeszélésen született döntés arról, hogy az EAJ munkacsoportot küld Magyarországra a helyzet tisztázása érdekében.

Halász Etelka, a Magyar Bírói Egyesület választmányi tagja arról tájékoztatta a lapot, hogy a delegáció múlt héten három napot töltött Budapesten. Beszéltek többek között Handó Tündével, az Országos Bírói Hivatal (OBH), Fatalin Katalinnal, az Országos Bírói Tanács elnökével, Trócsányi László igazságügyi miniszterrel, Darák Péterrel, a Kúria elnökével, és több bíróval is.

A munkacsoport tagjai arra keresték a választ, hogy

  • alkotmányosan kritikus helyzetben van-e a magyar igazságszolgáltatás az OBH elnökének 2018 májusa óta tartó tevékenysége miatt,
  • kétségesnek tekinthető-e Handó Tünde bírósági kinevezési gyakorlata,
  • hiányzik-e az együttműködés az OBH és az OBT között,
  • és garantáltak-e a Magyar Bírói Egyesület részvételi, érdekképviseleti jogosítványai.

A delegáció az Európai Bírói Egyesület jövő heti, koppenhágai konferenciáján ismerteti beszámolóját, ez alapján dönt az EAJ a szükséges intézkedésekről. Halász Etelka annyit közölt, hogy

a bizottság tagjai minden kérdéskörben azonosítottak problémákat. /168 óra/

A magunk részéről el sem tudjuk képzelni, milyen épületes diskurzus játszódhatott le Handó és a delegáltak közt, de valószínűleg ez nem is fog kiderülni, mert azzal a Bírói Hivatal elnöke a teljes testületet lejáratná.

Mindenesetre ilyen környezetben az, hogy az igazságügy problémás lenne, enyhe kifejezés. Találóbb lenne a halott ügy, a döglött kutya, vagy épp a rakás szar kifejezés.

Ha pedig ragaszkodunk a jelzőhöz, úgy a Fidesz sem korrupt velejéig, csupán csínytevő. Mindenki döntse el maga.


 

h i r d e t é s