fbpx Az Európai Parlament szerint nem kell az Európai Bíróságra várni a jogállamisági eljáráshoz | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az Európai Parlament szerint nem kell az Európai Bíróságra várni a jogállamisági eljáráshoz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Európai Parlament szerint nem kell az Európai Bíróságra várni a jogállamisági eljáráshoz

2020. december 18. - 13:55

 

Az Európai Parlament (EP) kétségbe vonja az Európai Tanács (ET) azon nyilatkozatának érvényességét, amely felfüggeszti a jogállamisági eljárás alkalmazhatóságát az Európai Unió Bíróságának jóváhagyásáig – szerepel abban az állásfoglalásban, amelyet az Európai Unió hétéves keretköltségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló alapról fogadott el csütörtöki plenáris ülésén az EP.

Európa Tanács - Forrás: EU2017EE Estonian Presidency / wikipedia

A 496 szavazattal, 134 ellenszavazat és 65 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint az uniós szerződések értelmében a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács nem lát el jogalkotói feladatokat, ezért "egyetlen politikai nyilatkozata sem tekinthető a jogszabályok értelmezésének."

Kijelentették, hogy az Európai Bizottság teljesen független, és a tanácsi következtetések "nem tehetők kötelezővé az uniós bizottság számára a jogi aktusok alkalmazása során."

Véleményük szerint felesleges az ET decemberi csúcsértekezletén elfogadott zárónyilatkozat azon része, amely szerint a bizottságnak nem lenne szabad alkalmaznia a jogállamisági eljárást addig, amíg a bíróság nem hoz döntést az eljárás megsemmisítéséről vagy fenntartásáról.

AZ EP ÉS AZ ET KÖZÖTTI MEGÁLLAPODÁS EGYÉRTELMŰ: A MECHANIZMUS JANUÁR 1-JÉVEL ÉLETBE LÉP – hangsúlyozták. Az EP szerint a tanácsi döntések egyhangúságát előíró szabály elavult és kontraproduktív. A képviselők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az egyhangú szavazási szabály miatt a tanács indokolatlanul késlekedett egyebek között a költségvetés és a saját forrásokra vonatkozó határozat elfogadásával. Az Európa jövőjéről szóló, a közeljövőben megrendezendő konferencián ezen akadályok legyőzésével is foglalkozni kellene – vélekedtek a képviselők.

Hozzátették: a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretről, az intézményközi megállapodásról, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló alapról és a jogállamisági rendeletről szóló csomag történelmi jelentőségű. (Index)


 

Kommentek

h i r d e t é s