h i r d e t é s

"Az igazi hatalom és szabadság a gyengék és az elesettek támogatásában nyilvánul meg."

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

"Az igazi hatalom és szabadság a gyengék és az elesettek támogatásában nyilvánul meg."

2018. június 25. - 07:22

 

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti  Egyesülete és a Segíts a rászorulókon Facebook csoport, a hónap utolsó vasárnapján ismét  vendégségbe hívta a nehéz sorsú debrecenieket. Az ingyenes ételosztáson egy tál meleg ebéddel vártunk minden rászorulót.

Az ételosztás kezdete előtt, "A hajléktalanoktól félti Orbán a keresztény kultúrát?" címmel, rövid flashmobbal tiltakoztunk az ellen, hogy  a magyar parlament törvénybe iktatta "az életvitelszerűen közterületen tartózkodás" tilalmát. Kiállásunkkal szeretnénk felhívni az illetékesek figyelmét arra, hogy a tiltással semmit sem lehet megoldani. Meggyőződésünk, hogy a hajléktalanság  ellen nem rendőri intézkedésekkel, büntetésekkel kell fellépni. Nem változik semmi, az érintettek élethelyzete egy jottányit sem javul.

A tiltakozó akción Szabó Zoltánné, a civil szervezet alelnöke többek között arról beszélt, hogy: 

" 2018. június 20. a megbélyegzés napja hazánk történelmében. A parlament ezen a napon az alaptörvénybe iktatta az "életvitelszerű közterületen tartózkodás" tilalmát. Mivel a lakhatás jogát a jogszabály nem tartalmazza, így az utcán élő fedél nélküliek társadalomból való kirekesztése a kizárólagos cél."

Kitért arra, hogy az ételosztást szervező kis közösség  évek óta próbál segíteni a rászorulókon, így a hajléktalan embertársainkon is. A maguk tehetsége szerint teszik, amit tisztességük, emberségük megkövetel, havonta egyszer meleg étellel várják a kilátástalan élethelyzetben levőket. 

Hangsúlyozta:

" A parlament döntése végtelenül elkeserítő, megdöbbentő. Minden porcikánk tiltakozik a törvény ellen, azt kegyetlennek, megalázónak, és teljesen feleslegesnek tartjuk."

Az alelnök kitért arra is:

"Hisszük, az államnak van felelőssége a lecsúszott, bajba jutott tagjaiért. Mindez  annyit jelent, hogy a nyugati,  magukat kereszténynek mondó  civilizációban a hajléktalan nem ellenség, akitől meg kell magunkat védeni, hanem embertárs, akin segíteni kell. 

Magunk is látjuk, hogy könnyű hajléktalanná válni és nehéz visszakapaszkodni.  Ennek a gazdasági és társadalmi drámának a megoldása, de legalább minden hajléktalan méltó elhelyezése után lehetne megfontolni a tiltást."

Feltette a kérdést, hol marad a kormányból a felebaráti szeretet, az irgalom, a gyengék segítésének "örök" emberi törvénye?

Majd így folytatta:

"Szeretnénk tévedni, amikor azt gondoljuk, hogy egy céljuk volt: nem tudni, hova és hogyan, de elűzzék a hajléktalanokat az úri szemeik elől.  Az ellátásnak nem csak arról kellene szólnia, hogy adunk a hajléktalanoknak egy ágyat és tetőt a fejük fölé. Közülük rengetegen egészségügyi okokból sem tudnak hosszú távon ezeken a szálláshelyeken maradni."

Ferenc pápát idézte: 

"Az igazi hatalom és szabadság a gyengék és az elesettek támogatásában nyilvánul meg."

A katolikus egyházfő, gyakran hivatkozik arra, hogy: "Isten Fia úgy jött a világra, mint egy hajléktalan. Isten Fia tudta, mit jelent fedél nélkül kezdeni az életet." 

A pápa hangsúlyozta, Jézus nem csak szolidáris akart lenni minden emberrel, ő maga azonosult mindenkivel, aki szenved, sír, bármiféle igazságtalanságot elszenved. Világosan megmondja: "Mert éheztem, és enni adtatok, szomjaztam, és inni adtatok, idegen voltam, és befogadtatok engem." 

Rövid beszédét a következő gondolatokkal zárta:

"Az élet egyik nagy igazsága, aki ma a szegényeket védi, talán holnapi önmagát védelmezi. Aki ma elsőnek hiszi magát, abból könnyen lesz holnap utolsó. Elég egy elveszített állás, egy rossz lakáskölcsön, egy-két elhibázott magánéleti döntés vagy betegség.

Mi erőnk véges, nem áll hatalmunkban a gyalázatos törvényt megváltoztatni. Emberként, állampolgárként csak annyit tehetünk, hogy felemeljük szavunkat a hajléktalan embertársaink megbélyegzése ellen, követeljük, hogy a hatalmasságok őket is vegyék emberszámba, ne kivert kutyaként kezeljék őket. Meggyőződésünk, nem attól lesz egy kormány keresztény, hogy naponta legalább tucatszor jó hangosan a tudomásunkra hozza. A szavak helyett, a tettek beszélnek, minősítenek: a keresztény kultúrának szerves része az egymás iránti szolidaritás, az emberi méltóság tisztelete, a gyengék, elesettek felkarolása.

Szerényen javasoljuk Orbán Viktornak és elvbarátainak, hogy fontolják meg Benedek pápa gondolatait, szálljanak magukba, s vonják vissza az alaptörvény módosítását: 

"Egy társadalom emberiességnek legfőbb mércéje az, hogy hogyan bánik a szegénnyel, az időssel, a beteggel, a gyöngével"  

Ahogyan a Bibliában olvashatjuk: 

"Amit megteszünk eggyel a legkisebbek közül, azt Jézussal is tesszük, amit meg nem teszünk meg, azt Vele nem tesszük meg."

Az ételosztáson most is sokan, közel 150 vendég - közöttük több mint száz hajléktalan - vett részt. Kis csapatunk a jövőben is, minden hónap utolsó vasárnapján várja mindazokat a felebarátainkat, akik segítségre szorulnak. Sajnos csak ennyit tehetünk az élet igazságtalansága enyhítéséért.

 

Debrecen, 2018.június 24

 

Tukoráné Kádár Ibolya
az egyesület elnöke 


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s