h i r d e t é s

Az LMP nem kezdeményez újabb tárgyalást, de nem zárkózik el a visszalépésektől

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az LMP nem kezdeményez újabb tárgyalást, de nem zárkózik el a visszalépésektől

2018. március 20. - 17:43

 

Teljes ellenzéki együttműködés híján az LMP nem kezdeményez újabb egyeztetéseket a többi párttal a választás előtt, ugyanakkor továbbra is nyitottak a tárgyalásra, és nem zárják ki az egyéni visszalépéseket.

Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 A következő hetekben azonban a választók mozgósítására koncentrálnak - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az LMP két társelnöke.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos Gémesi Györggyel, az LMP-vel választási szövetségre lépett Új Kezdet elnökével közösen értékelték újságírók előtt az elmúlt napok ellenzéki egyeztetéseit.

Szél Bernadett kijelentette: a Jobbik ragaszkodik ahhoz, hogy 106 egyéni jelöltet indítson a választáson, holott minden mértékadó elemzés szerint a legszélesebb körű együttműködés vezethet kormányváltáshoz. A DK is ragaszkodik a saját jelöltjeihez

- tette hozzá. 

Közölte azt is: az elmúlt napok tárgyalásának legfontosabb tanulságának azt tartja, hogy az ellenzéki oldalon a párttömbök még nem értették meg a szavazópolgárok akaratát, és nem kerültek közelebb egy teljes ellenzéki koordináció megvalósításához. 

Szerinte pártja mindent megtett a széleskörű együttműködés érdekében, azért, hogy a választók minden körzetben egyetlen ellenzéki jelölttel találkozzanak. Ez nem az egyéni stratégiák helye

- közölte, hozzátéve: tiszta helyzetet kívántak teremteni, de ahogy fogalmazott, nem mindenki érdekelt abban, hogy tiszta helyzet legyen Magyarországon.

Három hetet szántak a tárgyalásokra, amelyek során bátor kezdeményezéssel éltek - vélekedett -, sőt "bementünk az oroszlán barlangjába". Jelentős kockázatokat vállaltak a tárgyalások létrejötte érdekében, ezeket a tárgyalásokat azonban nem lehet a végtelenségig húzni. 

Közölte azt is: "ahol egy ajtó bezárul, ott mindig nyílik egy másik", arra utalva, hogy a cél jelenleg a minél nagyobb választási részvétel elérése. Megjegyezte: ebben Vona Gáborral, a Jobbik elnökével is egyetértett hétfő esti, egy benzinkúton tartott tárgyalásukon. 

Hadházy Ákos leszögezte: bárki bármit mond, pártja nem rúg fel semmilyen asztalt, csupán feláll attól az asztaltól, amelyhez partnerei - a Jobbik valamint az MSZP és szövetségesei - egyszerre nem voltak hajlandók leülni, de figyelni fog arra, mi zajlik ott. 

Úgy fogalmazott: ne vegyen arra mérget a Fidesz, hogy nem lesznek még meglepetések a választás előtt. 

Gémesi György azt közölte: pártszövetsége mindent megtett azért, hogy utat nyisson a párbeszédnek, ezt az utat nem ők zárták be. Azt mondta: rajtuk kívül senki nem akar őszintén megállapodni, és azok, akik most együttműködésről beszélnek, semmit nem tettek azért. 

Szél Bernadett arra a kérdésre, hogy osztja-e jelölttársa, Vágó Gábor véleményét a vasárnapi tárgyalásokkal kapcsolatban, leszögezte: nem tartja szerencsének, hogy ellenzéki pártok között ilyen diskurzus folyik, így nem kíván abban részt venni. Ugyanígy nem kommentálta Toroczkai László Jobbik alelnök LMP-vel kapcsolatos bírálatát sem. 

Hadházy Ákos az édesanyja korábbi földvásárlási szándékával kapcsolatos kérdésre úgy felelt: ilyen ügyekkel azért próbálják lejáratni, mert lebuktatta a miniszterelnök vejét és más kormánypárti politikusokat.

(MTI)


 

h i r d e t é s