h i r d e t é s

Az orosz hatóságok újra nyomoznak a Gyatlov-rejtély ügyében

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az orosz hatóságok újra nyomoznak a Gyatlov-rejtély ügyében

2019. február 10. - 09:42

Három új elméletet vizsgálnak meg a Szovjetunió egyik legrejtélyesebb tragédiájával kapcsolatban.

A csoport összeroncsolt sátra, amit az esemény után több mint három héttel fedeztek fel - Forrás: wikipedia

1959. január 23-án, Szverdlovszkban, Zinaida Kolmogorova, Jurij Dorosenko, Ljudmila Dubinyina, Alekszandr Kolevatov, Jurij Jugyin, Rusztyem Szlobogyin, Georgij Krivinyiscsenko, Nyikolaj Thibeaux-Brignolles, Igor Zolotarjov és Jurij Jugyin túrázni indult. Később a lebetegedő Jugyin kénytelen volt visszafordulni, ezért ő az egyetlen, aki túlélte a kalandot.


Forrás: wikipedia

A túrázók 16 nap alatt akarták teljesíteni a 350 kilométeres távot. Egy hétig minden zökkenőmentesen is alakult, majd február első napján elértek a Holatcsahl-hágóhoz, ahol a vihar miatt kénytelenek voltak eltérni az eredetileg kijelölt útvonaltól, ráadásul rájuk esteledett, ezért a túrázók sátrat állítottak az erdő közelében.

A halottakat február 26-án találták meg. Először az erdős részen bukkantak rá két testre, pólóban és alsónadrágban, kezdetleges tábortűz mellett. Három másik élettelen, szintén hiányos ruházatú túrázó a fák és a sátor között hevert.

A további négy holttest csak hónapokkal később került elő, tele olyan zúzódásokkal, amelyekről a halottkém azt mondta, hogy olyanok, mintha autóbaleset áldozatairól lenne szó, azt pedig kizárta, hogy emberi kéz okozta a sérüléseket.

A nyomozás sok furcsaságot kiderített. Az erdő széli fa törzsét öt méter magasságig lecsupaszították. A túrázók a haláluk napján különös fényjelenséget láttak. A holttestek úgy helyezkedtek el, hogy a sátor felé néztek, mintha vissza akartak volna jutni. A feltételezett pánikhelyzet ellenére rendezett sorban haladtak, a fenyőfa ágai pedig úgy voltak letörve, mintha megpróbáltak volna azokon felmászni.

A Gyatlov-rejtéllyel kapcsolatban eddig két elmélet született. Az egyik az erős hóviharban kialakuló Kármán-féle örvénnyel magyarázza a történeteket. Ennél a jelenségnél olyan hatalmas hangzavar jelentkezik, infrahangon, amit az emberi fül nem képes érzékelni, viszont pánikrohamot és furcsa viselkedést válthat ki az emberekből.

A másik teória a sátorban talált kályhával magyarázza a kevés ruházatot és a sátorlap felvágását. Elképzelhető, hogy a sátorból nem jutott ki a füst, ezért a túrázók pánikba esve menekülhettek, és emiatt nem használták a bejáratot.

A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy a csapat rengeteg alkoholt fogyasztott, emiatt elképzelhető, hogy nem érzékelték a -30 fokos hideget. A sátortól az erdőig vezető nyomok arra utaltak, hogy az áldozatok rendezett irányba haladtak.

A zúzódásokról azt gyanították, hogy négy ember a folyószurdokba csúszhatott. Ezeket az elméleteket alátámasztja, hogy néhány holttesten kisebb égi sérülést is felfedeztek. Anno a szovjet hatóságok három hónap után lezárták a Gyatlov-rejtélyt azzal, hogy a túrázók halálát „ismeretlen kényszerítő erő” okozta. Most az orosz hatóság újra megnyitotta az ügyet, mert szeretnének három másik teóriát megvizsgálni, ugyanis ők hóviharra, hócsuszamlásra és lavinára is gyanakszanak. (cool.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky