h i r d e t é s

Az oroszok elpusztították az ukrán méhek nagy részét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az oroszok elpusztították az ukrán méhek nagy részét

2022. szeptember 25. - 15:38

Ukrajna méztermelése szakértők szerint akár 40 százalékkal is csökkenhet az orosz invázió miatt, holott az ország a világ egyik legnagyobb méztermelője - írja az Euronews.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A portál megszólaltatott egy méhészt, aki februárban döntött úgy, hogy hátrahagyja a kaptárjait. Akkor a méhek még hibernált állapotban voltak és hagyott nekik élelmet, de Harkiv külterületén, 15 kilométerre a határtól nem nagyon volt más választása, mint hogy a családjával együtt meneküljön.

Az ukrajnai méhkasoknak csak a fele élte túl a rakétatámadásokat. Az Ukrán Méhészszövetség alelnöke, Denis Soldatov pesszimista, például azért is, mert neki magának is csak a tavalyi két tonna negyedét, fél tonna mézet sikerült termelnie.

„Az ukrajnai mézövezet, azaz az ország déli, keleti, illetve középső régiói termelik a forgalomba kerülő méz nagy részét. A háború miatt azonban a méhészetek vagy megrongálódtak, vagy nem tudják őket fenntartani. Ukrajna így a szokásosnál 30 vagy akár 40 százalékkal is kevesebb mézet tud megtermelni, ami nagyon nagy veszteség" – vázolta a helyzetet a szakember.

Normál helyzetben Ukrajna több mint 65 ezer tonna mézet állít elő évente, amiből 60 ezret exportál a világpiacra. (Euronews)/Napi.hu


Kommentelne? Kattintson ide!