h i r d e t é s

Azt figyeljük, ami összeköt minket

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Azt figyeljük, ami összeköt minket

2020. július 16. - 18:33

 

Több évszázada azon megy a vita, hogy kinek a könyve eredeti és kié nem. Szerintem nem e különbségeket kellene megfigyelni, hanem az azonosságokat, mert ezek erősítik egymás igazságait.

Jézus (béke reá) próféciájával kapcsolatban a következő hangzik el a Koránban:

وَإِذْ قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ يَا بَنِي إِسْرَائِيلَ إِنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُم مُّصَدِّقًا لِّمَا بَيْنَ يَدَيَّ مِنَ التَّوْرَاةِ وَمُبَشِّرًا بِرَسُولٍ يَأْتِي مِن بَعْدِي اسْمُهُ أَحْمَدُ فَلَمَّا جَاءهُم بِالْبَيِّنَاتِ قَالُوا هَذَا سِحْرٌ مُّبِينٌ ﴿٦﴾

Mikor Jézus, Mária fia így szólt: „Ó, Izrael fiai! Én a ti Prófétátok vagyok, megerősítve azt, mi előttem volt a Tórából és örömhírét hozva annak, ki utánam jön el, kit úgy hívnak: „Ahmed.” Mikor elhozta nekik a bizonyságokat, mondták: „Ez nyilvánvaló mágia!” (Korán 61:6)

Jézus küldetése csak saját népéhez, a Zsidósághoz szólt. Máté 10:56 és Máté 15:24: „Nem küldettem, csak az Izráel házának elveszett juhaihoz.” Valamint Máté 15:26: „Nem jó a fiak kenyerét elvenni, és az ebeknek vetni.”
„Ahmed”, vagy „Mohammed” jelentése Áldott, ami megfelel a Görög Periclytos szónak. A jelenlegi János Evangélium változatokban a 14:16, 15:26 és 16:17 versekben „Vigasztaló” eljövetele szerepel, ami a Görög Paracletos szó átírása, ami valójában „Ügyvéd”, vagy „aki a barátja segítségére van” jelentéssel bír és nem annyira jelent Vigasztalót. Hittudósaink meggyőződése, hogy a Paracletos, a Periclytos téves olvasásából származik és Jézus eredeti mondásaiban az Ahmed névnek megfelelő jelentés kapott helyet. Még ha Paraclete lett volna, akkor is alkalmazható lenne a Prófétára, mert azt jelentené: „Kegyelem minden teremtménynek” (21:107) és „legkedvesebb és kegyelmes a hívők felé” (9:128). 

Nézzük, hányszor említi a Korán a próféták neveit:

Musa (Mózes) 136-szor
Ibrahim (Ábrahám) 69-szer
Nuh (Noé) 43-szor
Lut (Lót) 27-szer
Yusof (József) 27-szer
Isa (Jézus) 25-ször
Ádám 25-ször
Harun (Áron) 20-szor
Sulayman (Salamon) 17-szer
Ishaq (Izsák) 17-szer
Dawud (Dávid) 16-szor
Yaqub (Jákob) 16-szor
Ismael (Izmáel) 12-szer
Shuayb (Jetró) 11-szer
Salih 9-szer
Zakaria (Zakariás) 7-szer
Hud 7-szer
Yahya (Keresztelő Szent János) 5-ször
Muhammad 4-szer

És ők mind Muszlimok, tehát az Egy Isten akaratának vetették alá magukat. Ezt jelenti a Korán értelmében az Iszlám és nem a Shiháda (hiteskü) kimondását. A mai Muszlim lét egy beleszületés vagy a hit elfogadása révén más értelmű, mint a Koránban található Muszlim kifejezés, amit Mohammeddel (béke reá) és az ő előtte élt prófétákkal kapcsolatban olvashatunk. Mohammed halálával véget ér a kinyilatkoztatások kora. Ezzel véget ér a Próféták kora. És véget ért azoknak a Muszlimoknak a sora, akik Istentől Útmutatást kaptak. Mohammed halálával a Muszlim lét teljesen más. Lehet követő, tanítást semmibe vevő, vagy szó szerint vevő, átértelmező és még ezer változat. Ezért, ha egy mai Muszlimot kérdeznek az Iszlám tanításáról, ő egy mai Muszlim válaszát fogja megadni a saját szubjektív hozzáállásának tükrében. Van mód megkérdezni a Próféciákat hordozó Muszlimokat is: ez a Korán olvasás. A válasz ott van minden sorban.

Címkék: 

 

h i r d e t é s