h i r d e t é s

Bécs legnagyobb kitűntetését adná Soros Györgynek, hálából a CEU-ért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Bécs legnagyobb kitűntetését adná Soros Györgynek, hálából a CEU-ért

2019. április 03. - 07:28

 

Bécs az idei évben a város és a tartomány legmagasabb kitüntetését, a nagy arany becsületrendet Soros Györgynek kívánja adományozni – jelentette be Michael Ludwig, Bécs szociáldemokrata főpolgármestere. - írja a propeller.hu.

Illusztráció: nepszava.hu

A végleges döntést Bécs szociáldemokrata-zöld tartományi kormánya jövő kedden fogja meghozni.

Sorost az osztrák főváros – amelyet idén immáron már a tizedik alkalommal a világ legélhetőbb városának választottak –, azért tünteti ki, mert a magyar származású milliárdos azzal, hogy a CEU-t Bécsbe menekítette, jelentősen hozzájárult a város tudományos életéhez.

A határozat szerint: Soros

mint a CEU alapítója és legfontosabb támogatója, a Bécshez fűződő intenzív kapcsolatai és példaadó ténykedése

miatt érdemes a kitüntetésre, ugyanis

az oktatásért és az emberek közötti együttélésért tett erőfeszítéseivel, valamint Bécs tudományos és gazdasági helyzetének javításával jelentősen hozzájárult ezen területek fejlődéséhez.

Először egy Bécs Favoriten kerületbeli irodaépületben kezdheti meg a CEU a működést. Favoriten amúgy az a kerület, ahol a tavaly áprilisi választások előtt a mára Orbán Viktor által ejtett akkori kancelláriaminiszter, Lázár János rettegett a sok külföldi láttán.

A végső kampuszt a CEU a szecessziós stílusú, egykori Otto Wagner Kórház épületeiben fogja megkapni. Bécs városa 99 évre bérbe adta az egyetemnek az épületeket, ahol a karok mellett a diákszállások is helyet kaphatnak. Jelenleg a műemlékvédelem alatt álló épületegyüttes átalakítása, felújítása zajlik.

propeller.hu


 

h i r d e t é s