h i r d e t é s

Békésben is veszik a közpénz-jelleg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Békésben is veszik a közpénz-jelleg

2020. február 21. - 15:42

 

Érdekes, részben a választópolgárok "jótékony" feledésébe merült témákban szólalt meg a Párbeszéd Békés megyei szervezete egy Gyulai sajtótájékoztatón.

Az apropót az adta, hogy Tát Margit, Méhkerék polgármestere ellen, költségvetési csalás ügyében folyik tárgyalás a Gyulai törvényszéken.

A vád szerint Uniós és költségvetési támogatást kértek és kaptak a " Bűnmegelőzés a Méhkeréki Kéttannyelvű Általános Iskolában " projekthez. Nagyszerű kezdeményezés egy olyan településen, ahol még a bűncselekmény is ritka, nemhogy a gyermek és fiatalkorú bűnözés. Egy helyi megszólaló szerint "Az már sokkal érthetőbb lenne, ha a közeli Sarkadon valósították volna meg ezt az uniós programot, mert ott szinte mindennapos feszítő probléma a fiatalkori bűnözés"

Elgondolkodtató, hogy Méhkeréken viszont a Brüsszelből finanszírozott bűnmegelőzési program lett a bűn melegágya.
A vádiratban szerepel, hogy értelmetlensége miatt nem is akarták erre fordítani a kapott támogatást.

Találtak egy Borsod megyei céget, (úgy látszik közelebb nem akadt) akik megírták a valótlan projekteket a pályázathoz és aktívan részt is vettek abban. Többek között tábort szerveztek majd' száz gyerek részére, oda ahol két tucatnyit lehetett elhelyezni. "Az elsőrendű vádlott előre elhatározta azt is, hogy a támogatás jogtalan megszerzése és a pénz szerződéstől eltérő felhasználásának leplezése érdekében különböző nonprofit szervezetekkel, gazdasági társaságokkal és természetes személyekkel köt színlelt megállapodásokat – munka-, illetve megbízási szerződéseket" – áll a vádiratban.
Az ügyészség nyolc ember ellen emelt vádat. Mindegyikük ártatlannak vallotta magát, de abban azért van valami szürrealisztikus, hogy a vádlottak közül páran már milliókat fizettek vissza a kincstárnak az ügy miatt.

A tárgyalás márciusban folytatódik

Nem egyedi a Méhkeréki fideszes polgármester esete.

Pusztaföldváron már 2015-ben elítélték a fideszes polgármestert költségvetési csalásért.

Kötegyánban még 2004-ben a bíróság gazdálkodási kötelességeket és a gazdálkodás rendjét sértő bűncselekmény, illetve közbizalom elleni bűncselekmény elkövetése miatt találta bűnösnek Nagyné Felföldi Ilonát az akkori polgármestert. Három évvel később alapított, az idősek segítségét szolgáló alapítvány ügyében indított eljárást az ügyészség amiben 2017-ben hoztak ítéletet, amiről már nem olvashattunk a megyei hírportálokon.

Sarkad jelenlegi polgármesterét, a Fidesz Békés megyei választmánya alelnökét, Mokán Istvánt korábban jogerősen elmarasztalta a Gyulai Törvényszék költségvetési csalás miatt. 2015 márciusában.

És akkor még nem is esett szó Simonka úrról aki a megye egyik országgyűlési képviselőjeként van megvádolva költségvetési csalással.
Sok érdekes családi, kormányközeli összekapcsolódásra is felfigyelhetünk az ügyekkel kapcsolatban

Több cikk is megjelent országos és helyi lapokban úgy, hogy egyetlen helyreigazítási panasszal, vagy cáfolattal éltek volna az érintettek. Azért azt is hozzá kell tenni a 2012-es tulajdonos váltás után a megyei hírportálok már nem mutattak érdeklődést az ilyen típusú ügyekkel kapcsolatban.
Levélben érdeklődünk Dr. Kovács Józsefnél, a térség országgyűlési képviselőjénél, adjon tájékoztatást az ügyekről annak a fényében, hogy a választások előtt Kubatov Gábor körlevélben tudatta

Csak "feddhetetlen előéletű, erkölcsi-etikai szempontból kikezdhetetlen, közösség megbecsült tagjaiként" számon tartott jelöltek indíthatók a Fidesz színeiben.

Ők voltak a legfeddhetetlenebbek a pártjukban?


 

h i r d e t é s