h i r d e t é s

Biztos, hogy a Pintér Sándor vezette oktatásügyben a diákok képességeit kell ősszel megmérni?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Biztos, hogy a Pintér Sándor vezette oktatásügyben a diákok képességeit kell ősszel megmérni?

2022. augusztus 07. - 14:40

"Ősszel, szeptember-október elején felmérést készítenek a magyar diákok képességeiről, jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter, aki az új kormányban már az oktatásért is felel."

A kép illusztráció! - Fotó: MTI/Varga György

"Nos, én magam nem vagyok pedagógus.

Vagyok viszont egy olyan gyerek anyja, aki most végezte el a harmadik osztályt.

Vagyok viszont egy olyan szülő, aki az első, a második és a harmadik osztályt végig tanítottam és tanultam a gyerekemmel együtt. Az elsőt és a másodikat a pandémia miatt, a harmadikat azért, mert a választott iskolánk otthagytuk és a kislányunk egy másik iskolában kezdte a 3. osztályt, elég nagy lemaradással.

Ha dióhéjban akarom megfogalmazni, akkor azt javasolnám a Tisztelt Oktatásért Is Felelős Pintér Sándor Úrnak, hogy nem a gyerekek képességeit kéne felmérni idén ősszel, hanem azoknak a nímand senkiháziaknak a képességeit kellett volna felmérni, akiket az elmúlt évtizedekben közel engedtek a magyar oktatásügyhöz.

Azokét, akik ezt a sok szar tankönyvet megírták. Akik kitalálták, hogy egy nyolcéves gyerekkel római számokat kell tanítani.

Akik a 21. században ezt a sok fost, ami a gyerek olvasókönyvében van, alkalmasnak találták arra, hogy olvasó emberré, kultúrafogyasztóvá váljon a gyerekünk.

Azokét, akik Mórickás vicceket találtak alkalmasnak az olvasókönyvbe.

Azokét, akik bármilyen szinten komolyan gondolták, hogy a 2021/22-es tanévben lehet úgy tanítani, hogy a digitalizáció azt jelenti, nyomtatott link van a könyvben, azzal az utasítással, hogy "nézz utána a neten!"

Azokét, akik jóváhagyták, hogy harmadik osztályban a tanító osztályozza a szekrényugrást.

Azokét, akik kitalálták, hogy a témazáró dolgozat kétszáz százalékkal számítson, hogy annak a szerencsétlen kis balfasznak esélye se legyen kijavítani, ha becsúszik egy hármas matekból.

Akik szerint környezetismeretből kibaszott fontos megtanulni, hogy a kacsa csőre milyen.

Akik mennybe mentek amiatt, hogy a hittant beterelték az iskolába, cserébe írattak olyan etika-erkölcstan (vagymi) könyveket, amin vagy sírva röhögünk, vagy a fejünket fogjuk.

Azokét, akik még mindig hisznek abban, hogy az úgy jóvan, hogy a történelmet szakaszokra bontjuk, hogy a gyerek még véletlenül se tudja elhelyezni, mi történt egyidejűleg a világban, ki kinek volt a kortársa.

Azokét, akik szerint Bartos Erika egy költő és a verseit kötelező megtanulni.

Azokét, akik szerint A kis herceg egy mese.

Azokét, akik szerint egy hétéves gyerek rajzát érdemjeggyel kell megítélni.

Végül, de nem utolsósorban szeretném megjegyezni Pintér Sándor úrnak, hogy lehet, hogy az ellenőrzési kényszer, a felmérések és a faxok, amelyek úgy végződnek, hogy "utasításom be nem tartása esetén a felelősségrevonástól nem tekintek el", úgy tűnik, működnek, de ez nem azt jelenti, hogy Ön vagy közvetlen kollégái értenek ahhoz, amit csinálnak.

Mert akik értenek az oktatáshoz, azok benn tolják a szopórollert a bivalybasznádi általános iskolában. Fruttikért. És ugyanazt gondolják az úgynevezett oktatásról, mint én. Röhejesnek, idejét múltnak és a gyerekek számára megterhelőnek tartják.

Csak én merek pofázni, ők meg nem." (Hódosi Hajnalka)