h i r d e t é s

Botrány: Orosz kémeket találtak a szomszédban

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Botrány: Orosz kémeket találtak a szomszédban

2022. március 17. - 14:34

Szlovákiában több személyről derült ki, hogy pénzért együttműködött a Kreml katonai hírszerzésével.

Ez a felvétel buktatta le a szlovák újságírót beszervező orosz ezredest. A találkozót a szlovák biztonsági szolgálat rögzítette különleges felszereléssel - Forrás: YouTube / Dennik N

Szlovákia példája mutatja, hogy térségünkben egyik pillanatról a másikra mennek végbe komoly geopolitikai változások. Közép-Európában Szlovákia az oroszpárti nemzetek közé tartozott, az Ukrajna elleni agresszió óta azonban megcsappant Moszkva támogatottsága. Néhány hete még az ellenzék, élén Robert Fico volt miniszterelnökkel, hevesen tiltakozott az Egyesült Államokkal megkötött katonai megállapodás ellen, kedden azonban simán ment keresztül a pozsonyi parlamenten a NATO megerősített szlovákiai jelenlétét célzó javaslat, amelynek értelmében az észak-atlanti szövetség legfeljebb 2100 tagja állomásozhat az ország területén.

Eduard Heger miniszterelnök ezzel kapcsolatban úgy foglalt állást: „A populizmus és a riogatás nem diadalmaskodhat a demokráciáért, az értékeinkért és a szabadságért vívott harcban”. Zuzana Čaputová államfő kijelentette, a szlovák védekezőképesség NATO általi megerősítése felelős és szükséges megoldás. Az elnök emlékeztetett arra, hogy Oroszország elfogadhatatlan követeléseket támasztott Szlovákiával szemben is. „A Kreml követelései között szerepelt az is, hogy az egykori kommunista országok, amelyek beléptek a NATO-ba, mondjanak le arról a jogukról, hogy Oroszország beleegyezése nélkül segítséget fogadhassanak el a szövetségeseiktől”. Rámutatott, ez súlyos biztonsági kockázatot jelentene hazája számára.

Az Oroszországgal kapcsolatos aggodalmat csak megerősítette a minap kitört kémbotrány, amely az egész közvéleményt megdöbbentette.

A Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériuma hétfőn jelentette be, kiutasítják Szlovákiából a pozsonyi orosz nagykövetség három munkatársát. A döntés azután született, hogy több, kémkedéssel gyanúsított személyt vettek őrizetbe. Köztük volt az oroszpárti álhíreket közlő Hlavné Správy nevű honlap munkatársa, a védelmi minisztérium, valamint a Szlovák Információs Szolgálat alkalmazottai.

Mint először a Denník N megírta a szlovákiai orosz kéntörténet két legfontosabb szereplője Bohus Garbár és Szergej Szolomasov ezredes voltak. Garbár különböző álneveken írt az összeesküvés-elméleteket terjesztő portálnak, míg Szolomasov az orosz követség katonai attaséjának helyetteseként szolgált.

A szlovák holnapokra kedden került fel az a megdöbbentő felvétel, amely Garbár és Szolomasov 2021-ben, egy parkban lezajlott beszélgetését mutatta, s azt, hogy utóbbi miként szervezte be orosz kémnek a portál munkatársát. A felvétel mindenkit elgondolkodásra késztethet, hiszen nehezen képzelhető el, hogy ilyen beszervezésre csak az Európai Unió országai közül csak Szlovákiában kerülhet sor.

A kettejük közötti beszélgetést a szlovák biztonsági szolgálat különleges felszereléssel rögzítette, s ez a videó is egyike a kémcsoport elleni bizonyítékoknak. Erről számolt be Stefan Hamran ideiglenes rendőrségi elnök és Daniel Lipsic különleges ügyész.

A felvételen Szolomasov elmondta Garbárnak, Moszkvát tájékoztatta arról, hogy ő egy „jó” és megbízható ember. Hazájából pedig azt az utasítást kapta, hogy toborozzon "oroszbarát" személyeket. Garbár erre azt mondta, gondolkodik, kit lehetne még beszervezni, mert azok, akiket ilyen nézeteikről ismer, nincsenek közel a tűzhöz. Szolomasov erre azt mondta, férkőzzön közel magasabb beosztású emberekhez, igyon, beszélgessen velük. Mint mondta, elsősorban a NATO-t érintő kommunikáció érdekli, valamint más, Pozsony és más országok között zajló kommunikáció. Szolomasov hozzátette, természetesen fizetni fog Garbár szolgálataiért, s a videó végén máris, összesen 1000 eurót adott neki.

A felvétel pikáns részleteként Garbár azt sugallta, hogy Jaroslav Nad védelmi miniszterrel is barátkozhat, méghozzá úgy, hogy Amerika-pártinak adja ki magát. Szolomasov azonban igyekezett lebeszélni erről, úgy vélte, ez nem fog működni, túl veszélyes és börtönbe kerülhet. De hozzátette, a miniszterhelyettessel kiépíthet kapcsolatot.

Róbert Sopkó, a Hlavné Správy főszerkesztője elhatárolódott munkatársától. „A szerkesztőségben senki sem tudott erről a tevékenységéről. Nem volt befolyása a Hlavné Správy vezetésére. Ezért kérjük, hogy a portált ne hozzák összefüggésbe az üggyel” – írta Sopko. Kifogásaival azonban némiképp elkésett, hiszen a portált a hónap elején letiltotta a pozsonyi Nemzetbiztonsági Hivatal. Egyértelműen kiderült, hogy a weboldalt Oroszország finanszírozza.

A kémbotrány egy fontos szála lehet, hogy bebizonyosodott: Garbár közel állt a szlovák szélsőséges ultranacionalista a Mi Szlovákiánk Néppárthoz (LSNS). 2015-ben és 2016-ban egyenként 10 ezer eurót adományozott a neonáci Marián Kotleba tömörülésének. A LSNS régóta ismert arról, hogy oroszpárti propagandát terjeszt.

Jaroslav Nad védelmi miniszter szerint ez csak a kezdet és más leleplezésekre is számítani lehet.

Garbár egyébként elismerte tettét. Eddig összesen négy személyt vettek őrizetbe kémkedés és korrupció gyanújával, két személyt meggyanúsítottak a bűncselekmény elkövetésével. A kémkedésért négytől 13 évig tartó börtönt szabhatnak ki.

Az orosz hírszerzés tisztjei a pozsonyi orosz nagykövetség égisze alatt tevékenykedtek. (Népszava)


Kommentelne? Kattintson ide!