h i r d e t é s

Botrányos az Elios-féle közvilágítás Hajdúböszörményben

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Botrányos az Elios-féle közvilágítás Hajdúböszörményben

2018. február 28. - 07:25

 

Az új lámpák nem bírják a régi rendszert, emiatt tízszer annyi a hiba, mint a korábbi izzók esetében.

Forrás: haon.hu

A szabolcshir.hu annak járt utána, hogy mi okozza a folyamatos meghibáésodásokat és ezért ki a felelős.

2015 őszén indult egy 460 millió forintos közvilágítási beruházás, aamelynek kivitelezője az Elios Innovatív Zrt. konzorciuma volt, de a megvalósításban a Sistrade Kft. és a Közbeszerzési és Beruházási Tanácsadó Kft. is részt vett. Mindhárom cég neve előkerül az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) jelentésében. 

A visszaéléseket felgöngyölítő OLAF-jelentés azonban sajnos nem nyilvános, abból leginkább a 24.hu szivárogtatott.

Már az OLAF előtt botrányt emlegetettek Hajdúböszörményben

Tavaly ősz végén – vagyis még jóval az előbb említett jelentés megismerése előtt – egy helyi jobbikos, Pálinkás Csaba azért elégedetlenedett, mert a városi cégek késve reagálnak a lakossági panaszokra. A képviselő a november 30-i testületési ülésen pont a közvilágítást hozta fel, mondván, „az újonnan kicserélt lámpatestek folyamatosan elromlanak”. Vezetői felelősségeket emlegetve arról dohogott, nem készült olyan szakmai felmérés, amely vizsgálta volna, hogy „az új lámpatest mennyire kompatibilis az oszlopon lévő tartószerkeszettel és a benne lévő elektromos kábelezéssel”.

Erre reagált Kiss Attila (Fidesz–KDNP) a fentivel, hozzátéve, nem állíthatja biztosan, de az E.ON-hoz köthető áramingadozásoknak is köze lehet az üzemzavarokhoz. A témát mélyebben ismerő alpolgármestere az ülésen azzal folytatta, 200-250 lámpatest romlik el évente, tízszer annyi, mint a korábbi halogén izzók esetében. Fórizs László az új lámpák modernségét ecsetelte és azt, hogy innen már csak egy lépés az intelligens, az esetleges hibák helyét és okát is közölni képes közvilágítás kialakítása. Ugyanakkor az új LED-ek egyet nem bírnak  – jegyezte meg –, s az éppen a túlfeszültség, amit ő is az áramszolgáltatónak tulajdonított.

A pécsi Sistrade Kft.-vel a – pályázat előkészítési szakaszában – önkormányzati energetikai tanulmány elkészítésére kötöttek szerződést nettó 4,7 millió forint megbízási díjjal. A dokumentum benyújtását a projekt írta elő. 

24.hu cikksorozata szerint a Sistrade Kft. az Elios 35 közbeszerzése közül huszonkettőben dolgozott. Elsősorban önkormányzatoknak – mint Hajdúböszörményben – írtak energetikai tanulmányokat, amelyek alapján aztán eldőlt, milyen feltételekkel írják ki a pályázatokat. A tulajdonos Hamar Endre 2013 januárjától az Eliosban is birtokon belül volt, jelenleg is Tiborcz István üzlettársa egy BDPST nevű cégében. 

Ahogy a 24.hu írja, a „semmiből előkerülő” Közbeszerzési és Tanácsadó Kft. 15 projektnél működött közre, eliosos pályázatokat bonyolított le. A vezetője (Bokor Gergő) szintén kapcsolható az Elioshoz (egy ottani ügyvezető cégében dolgozott). 


 

h i r d e t é s