fbpx Bulgáriában is annyi a beteg, hogy külföldi segítségre lehet szükség az ellátásukhoz | CIVILHETES

h i r d e t é s

Bulgáriában is annyi a beteg, hogy külföldi segítségre lehet szükség az ellátásukhoz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Bulgáriában is annyi a beteg, hogy külföldi segítségre lehet szükség az ellátásukhoz

2021. október 25. - 08:58

 

Kimerültek az erőforrások, miközben tombol a járvány negyedik hulláma. 

A kép illusztráció! - Fotó: Hristo Rusev | Forrás: Getty Images

Bulgária Romániához hasonlóan külföldi segítségre szorulhat a koronavírussal fertőzött betegek ellátásában, ha a következő mintegy két hétben nem sikerül megfékezni a járvány terjedését – közölte szombaton Sztoicso Kacarov bolgár egészségügyi miniszter a Nova helyi televíziónak nyilatkozva.

"Személyzeti és lélegeztetőgépekkel kapcsolatos erőforrásaink gyakorlatilag kimerültek. Valószínűleg segítséget leszünk kénytelenek kérni külföldről" – ismertette Kacarov. 

A tárcavezető szerint már felvették a kapcsolatot az Európai Unióval páciensek lehetséges áthelyezéséről más országokba.

Bulgáriában jelenleg a járvány negyedik hulláma tombol. Csaknem 23 ezer halottal világösszehasonlításban az egyik legmagasabb a halálozási arány az alig hétmillió lakosú országban.

Ugyanakkor itt a legalacsonyabb az átoltottság szintje az EU-ban, a lakosság mindössze 24 százalékát immunizálták eddig teljes körűen. A járvány kitörése óta a félmilliót is meghaladja a regisztrált fertőzöttek száma.

A Bulgáriával szomszédos Románia a súlyos járványhelyzetre tekintettel már korábban segítséget kért koronavírussal fertőzött betegek ellátására. Klaus Iohannis román államfő pénteken Brüsszelben arról beszélt, hogy az  európai szolidaritás nem üres szólam, hanem működő valóság: nyolc európai ország nyújtott már segítséget Romániának a koronavírus-járvány okozta jelenlegi kétségbeejtő helyzetben, és továbbiak ígértek támogatást. Magyarország is felajánlotta ötven, súlyos állapotban lévő romániai koronavírusos beteg kezelését.

A 19,5 milliós Románia lakosságának mintegy harmada vette fel eddig a védettséghez szükséges oltásokat. Csak szombaton 15 ezer új fertőzöttet jelentettek a bukaresti egészségügyi hatóságok. A járvány kitörése óta több mint másfél millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 44 290-en hunytak el a kórban.

Helyi szakértők szerint ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a külföldön tömegesen munkát vállalók miatt Romániában nem éri el a 16 milliót sem a lakosság tényleges lélekszáma – vagyis a fertőzöttek valós aránya magasabb a hivatalos (azaz a 19,5 millió főt bázisnak tekintő) adatoknál. (MTI) / magyarnarancs.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s