h i r d e t é s

Cseh újságírókat pirongatott a prágai magyar nagykövet, mert bátorkodtak Szijjártó Péter moszkvai útjáról kérdezni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Cseh újságírókat pirongatott a prágai magyar nagykövet, mert bátorkodtak Szijjártó Péter moszkvai útjáról kérdezni

2022. október 22. - 05:39

Baranyi András szerint nem kellett volna szóba hozni egy interjúban a magyar külügyminiszter moszkvai látogatását.

Baranyi András és Szijjártó Péter. – Fotó: Facebook / Magyarország Prágai Nagykövetsége

A cseh Deník N nevű lap levelet kapott Baranyi András prágai magyar nagykövettől, aki a lap újságíróit bírálta – számolt be az esetről az újság szlovák testvérlapja. A magyar diplomata a Petr Fiala cseh miniszterelnökkel készült interjút, pontosabban a Szijjártó Péter moszkvai útjával kapcsolatos kérdéseket kifogásolta.

A nagykövet szerint a Deník N munkatársai elfogult véleményüket rejtették a kérdésekbe, „aminek célja az interjúalany és az olvasók befolyásolása, valamint a közép-európai országok egységének aláásása volt, éppen akkor, amikor a szomszédunkban háború dúl.

A magyar nagykövet által kifogásolt interjúban arról kérdezték Petr Fialát, hogy szerinte rendben van-e, hogy Szijjártó Péter az EU-s energetikáért felelős miniszterek prágai informális csúcsáról közvetlenül Moszkvába utazott. A cseh külügyminiszter utólag botrányosnak nevezte Szijjártó utazását.

Baranyi András szerint az ilyen esetek „elítélendők”, és megnehezítik a Cseh Köztársaság és Magyarország közötti jó viszony fenntartását. „Tisztelettel kérem a Főszerkesztő Urat, hogy az általa vezetett szerkesztőség a jövőben igyekezzen objektív tájékoztatást adni Magyarországgal és a magyar kormánnyal kapcsolatban” – zárul a nagykövet levele.

Újságírói tevékenységem során még soha nem találkoztam azzal, hogy egy külföldi kormány a nagykövetén keresztül hasonló vádakkal illette volna a médiát. Úgy gondoljuk, hogy az Ön levele és vádjai példátlan nyomást gyakorolnak egy független médiumra egy olyan ország kormánya részéről, amely ország jelenleg a 85. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-rangsorában. Az ilyen nyomásgyakorlást határozottan elutasítjuk

– írta válaszlevelében Pavel Tomášek, a Deník N főszerkesztője. (rtl.hu)