fbpx Czeglédy Csaba: akár egyszerű többséggel is meg kell semmisíteni az Alaptörvény azon részeit, amelyek Orbán Viktor hatalmon maradását szolgálják | CIVILHETES

h i r d e t é s

Czeglédy Csaba: akár egyszerű többséggel is meg kell semmisíteni az Alaptörvény azon részeit, amelyek Orbán Viktor hatalmon maradását szolgálják

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Czeglédy Csaba: akár egyszerű többséggel is meg kell semmisíteni az Alaptörvény azon részeit, amelyek Orbán Viktor hatalmon maradását szolgálják

2021. október 10. - 11:50

 

MSZP-tagként, de a DK színeiben nyert meg Szombathelyen az előválasztást Czeglédy Csaba ügyvéd, politikus. 

Forrás: Dr. Czeglédy Csaba Facebook oldala

A Spirit FM Harcosok Klubjában annak kapcsán, hogy a DK lehet-e az új MSZP azt mondta, hogy nagyon bízik abban, hogy lesz egy koalíciós kormány, és meg is marad ez a pártstruktúra, nem fog visszatérni a kétpárti rendszer.

Czeglédy Csaba még mindig az MSZP tagja, a párttagsága viszont fel van függesztve. Elmondta, hogy ő nem hiszi, hogy ezt a közösséget arcul kellene csapnia.

Az igaz, hogy az MSZP vezetése kifarolt mögüle, amikor őrizetbe vették, a DK kitartott mellette.

Gyurcsány Ferenc nem kényszerítette őt arra, hogy lépjen ki, nem mondta, hogy bármilyen DK-s támogatásnak az a feltétele, hogy kilépjen.

“Egy közösség különböző pártjairól van szó” - magyarázta annak kapcsán, hogy Szombathelyen a DK támogatta, az MSZP, amelynek tagja, az viszont Ungár Pétert támogatta.

A Harcosok Klubjában az előválasztási indulás előzményeként elmondta, hogy mikor kiderült, hogy helyben a DK támogatja (az elnökségi döntésről maga Gyurcsány Ferenc tájékoztatta), akkor ezt követően beszélt az MSZP illetékes országos vezetőjével, akitől kérte a párt támogatását. Az országos vezető a helyi vezetőhöz küldte, egy ideig labdáztak vele, majd bejelentették, hogy Ungár Pétert támogatják.

“Ettől függetlenül mégis csak az MSZP országgyűlési képviselője leszek jövőre” - jegyezte meg Czeglédy Csaba.

Szerinte a papírforma az az volt, hogy Ungár Péter nyer, a közvélemény-kutatások alapján is ez a kép volt.

“Mindkettőnkről a Fidesz közeli sajtó mindent el szokott mondani, mindent is lehetett rólunk helyben tudni. Az ellenzéki szavazóknak már nagyon elegük van az állandó háborúskodásból és egymás csépléséből, ezért egy értékalapú, programalapú vitát és kampányt fogunk folytatni” - mondta az Ungár Péterrel folytatott előválasztási küzdelemről. Azt is megjegyezte, hogy annak nem volt számára pozitív üzenete, hogy Ungár Péter azt a látszatot próbálta kelteni, hogy helyben Hende Csabát csak ő tudja legyőzni.

"Nem lehet Budapestről választást nyerni. Karácsony Gergely még a biztos vidéki szavazókat sem tudta megszólítani, szerintem az egy hamis mítosz, hogy a bizonytalan szavazók körében mekkora nagy támogatottsággal rendelkezik, mert a vidék Magyarországán a biztos szavazók sem őt választották" - magyarázta a politikus.

Szerinte Karácsony Gergely nem tette bele azt a munkát a vidéki munkába, ami kellett volna, “senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Fideszt és Orbán Viktort egy fővárosi jó eredménnyel meg egy-két nagyvárossal le lehet győzni jövő tavasszal”.

Az előválasztás során a biztos szavazókat kellett volna meggyőzni, ez nem sikerült Karácsony Gergelynek - szögezte le.

Czeglédy azt mondta, hogy a DK jelöltjei és aktivistái rengeteg munkát fektettek a kampányba, de ő se gondolta, hogy Dobrev Klára például Szombathelyen ilyen fölényesen fog győzni.

Nagyon bízik abban, hogy lesz egy koalíciós kormány, és meg is marad ez a pártstruktúra, nem fog visszatérni a kétpárti rendszer - ezt annak kapcsán mondta, hogy a DK lehet-e az új MSZP, Karácsony Gergelyék pedig az új SZDSZ.

Alkotmányozni egyszerű többséggel nem lehet, de Dobrev Klára se ezt mondja. De úgy se lehet, ahogy a Fidesz csinálta, mivel ők a kétharmadot az alkotmányozó többséggel összemosta - magyarázta az ügyvéd. Szerinte a társadalom nem adott alkotmányozásra felhatalmazást, mivel 2010 előtt a Fidesz nem beszélt alkotmányozásról.

A mostani alkotmányban szerinte vannak olyan passzusok, amik a hatalom kizárólagos megszerzését szolgálják: “Orbán Viktor akkor is hatalmon tudjon maradni, ha esetleg kormányon nem tudnak maradni”. Erre példaként a Költségvetési Tanácsot hozta, amelynek három tagja (az Állami Számvevőszék elnöke, MNB elnöke, valamint a Költségvetési Tanács elnöke ) meg tudja akadályozni azt, hogy egy új költségvetést elfogadja a parlament.

Ezért azt mondja, hogy egy-két olyan pont van, amit muszáj megsemmisíteni annak érdekében, hogy az ország működni tudjon. A NER jogi kereteinek lebontásához az kell, hogy “a Médiatanács tagjait, a legfőbb ügyészt el kell hajtani”.

"Egyszerű többséggel meg kell semmisíteni az Alaptörvény egy-két olyan pontját, amelyek azt a célt szolgálják, hogy ha Orbán Viktorék elveszítik a választásokat, akkor is hatalmon tudjanak maradni"  - szögezte le Czeglédy Csaba ügyvéd.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s