h i r d e t é s

Dél-koreai lítiumion-akkumulátort gyártó cégbe vásárolt be a Roszatom

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Dél-koreai lítiumion-akkumulátort gyártó cégbe vásárolt be a Roszatom

2021. március 08. - 18:20

A RENERA, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern energiatároló rendszerintegrátor cége, amely a TVEL üzemanyaggyártó vállalat leányvállalata, 49%-os részesedést szerzett a dél-koreai Enertech International Inc. vállalatban, amely lítiumion-akkumulátorokat, elektródákat, valamint különböző kapacitású energiatároló rendszereket gyárt.

Forrás: Roszatom

A megállapodás értelmében Oroszországban lítiumion-akkumulátorokat, valamint energiatároló rendszereket előállító üzemet építenek. A gyártott energiatároló rendszerek összkapacitása a tervek szerint 2030-ra eléri a 2 gigawattórát. A beruházás első ütemének átadása 2025-ben esedékes. Az orosz gyártmányú lítiumion-akkumulátorokat elektromos autóbuszokba, elektromos meghajtású személygépkocsikba, speciális rendeltetésű eszközökbe, valamint hálózati energiatárolókba építik be.

A dél-koreai technológiai partner bevonása részét képezi a Roszatom stratégiájának, amelynek célja az atomenergetika mellett a nem nukleáris célú üzleti területek, illetve termelés fejlesztése, ami lehetővé teszi a nagy a keresletnek örvendő high-tech termékek előállítását.

- A technológiai partnerrel folytatott együttműködés az energiatárolás terén stratégiai szempontból fontos lépés a Roszatom számára, ami a termelőkapacitások bővítése mellett a lítiumion-technológia terén jelentősen növeli a vállalat kompetenciáit és utat nyit a külpiacokra. A technológiatranszfer mellett az üzlet új munkahelyeket is teremt – hangsúlyozta Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke.   

A lítiumion-akkumulátorok a legkorszerűbb energiatárolók, amelyek iránt nagy a kereslet. Az elérhető árú és magas műszaki színvonalat képviselő akkumulátorokat a környezetbarát közlekedési eszközökbe, személyautókba és autóbuszokba építik be. A világszínvonalú lítiumion-akkumulátorok oroszországi gyártóüzeme fontos lépés az orosz autógyártók számára, miután csökkenti az importtól és az ezzel járó üzleti kockázatoktól való függésüket, továbbá a végtermék árát. Az orosz lítiumion-akkumulátor gyártókapacitás hozzájárul az elektromobilitás széles körű oroszországi elterjedéséhez is.

Másrészt növekszik a tárolókapacitások jelentősége az energetikában is, a lítiumion-akkumulátorok lehetővé teszik a fölös elektromos áram tárolását és az áram racionálisabb felhasználását, segítik a villamosenergia-rendszerek kiszabályozását, kiegyenlítve a terjedő megújuló energiaforrások miatt előforduló teljesítményingadozást.

A lítiumion-akkumulátorok széles körű elterjedésének oka, hogy – a savas akkumulátoroktól eltérően – harmadannyi a töltési idejük, háromszoros a töltési ciklusszámuk, kisebb a méretük és nem igényelnek karbantartást. A Bloomberg prognózisa szerint az elkövetkező évtizedben tízszeresére növekszik a lítiumion-akkumulátorok iránti globális kereslet és 2031-ben az
összkapacitásuk eléri a két terawattórát.

 

A RENERA a TVEL Rt.-hez, a Roszatom nukleáris üzemanyagyártó vállalatához tartozik, az energiatárolási technológiák rendszerintegrátor cége az orosz állami atomenergetikai konszernen belül. Egyebek közt lítiumion-akkumulátorokat kínál a gyáron belüli szállító, valamint más logisztikai eszközökhöz, illetve kínálatában üzemzavari és szünetmentes rendszerek és hibrid energetikai rendszerek számára fejlesztett tárolók is vannak. A vállalat saját K+F központtal rendelkezik, ami a megrendelők speciális igényeinek teljesítését is lehetővé teszi. Az energiatárolás terén több tucat megvalósult referenciával bír a cég, jelenleg 1 megawattórás egységkapacitású energiatároló rendszerek fejlesztése folyik.
További információ: https://renera.com/
Az Enertech International Inc. dél-korei cég 2001-ben alakult. Dél-Korea vezető lítiumion-akkumulátor, valamint energiatároló rendszer gyártója. A cég termékeit széles körben használják az elektromobilitás eszközeihez, valamint az energiatároló rendszerekhez. A cég a világ számos országába exportálja a termékeit.

A Roszatomhoz tartozó TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat az üzemanyagot előállító üzemeken kívül az uránércet feldolgozó üzemekkel, urándúsítókkal, az ezt szolgáló gázcentrifugákat gyártó üzemekkel, továbbá tudományos kutatóintézetekkel, valamint mérnöki tervezőintézetekkel rendelkezik. Az összes oroszországi atomerőművet nukleáris üzemanyaggal ellátó TVEL a világ 15 országában található 75 energiatermelő reaktor számára szállít üzemanyagot, illetve 8 ország kutatóreaktorait látja el üzemanyaggal. Emellett az orosz atommeghajtású flotta egységei számára is biztosítja az üzemanyagot. Ma a világon működő energetikai reaktorok közül minden hatodik a TVEL üzemanyagát használja.

Az üzemanyaggyártó vállalat dinamikusan fejleszti a vegyészeti, kohászati eljárásokat, az energiatárolási technológiát, a 3D nyomtatást, a digitális megoldásokat, valamint aktív a nukleáris létesítmények leszerelése terén. A TVEL vállalati struktúrájának ugyancsak részét képezik a Roszatom additív technológiát az és energiatárolást fejlesztő integrált vállalatai is.

http://www.tvel.ru

http://www.enertechint.com/