h i r d e t é s

Döntött a bíróság, ki kell adni Paks 2 szerződéseit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Döntött a bíróság, ki kell adni Paks 2 szerződéseit

2018. május 30. - 16:05

Hiába nem titkos anyagok, a kormány senkit sem enged a közelükbe. - írja a nepszava.hu.

Forrás: vg.hu

A Fővárosi Törvényszék 45 napot adott a máig titkolt dokumentumok átadására – jelentette be a szerződésekért pereskedő Jávor Benedek.

Első fokon győzött Jávor Benedek, EP-képviselő a magyar kormánnyal és a Roszatommal folytatott jogi harcban: a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen úgy döntött, hogy a kabinetnek ki kell adnia a Paks II.-projekt megvalósítási szerződéseit.

Jávor Facebook-oldalán jelentette be a hírt: szerinte a bírósági határozat kimondja, hogy a magyarországi infotörvény a kormány nemzetközi szerződéseire is érvényes, tehát hiába érintett az üzletben az orosz mamutvállalat is, a dokumentumokat ki kell adják a hazai igénylőknek.

Négy éve küzdök az eredetileg titkossá minősített szerződések nyilvánosságáért. Az adatvédelmi hatóságnál még 2015-ben kezdeményezett titokfelügyeleti eljárás hatására a kormány tavaly visszavonta a szerződések minősítését, azonban hiába kértem ki ezután a szerződéseket, azok kiadását - ezúttal üzleti titokra hivatkozással - a kormány megtagadta. Ezt követően bepereltem a kormányt a nyilvánosságra hozatal érdekében, a perbe menet közben a Roszatom is beszállt a kormány oldalán.

- idézte fel az előzményeket a Párbeszéd politikusa.

Jávor akkor is fontos eredménynek tartja a Fővárosi Törvényszék döntését, ha a kabinet és az orosz fél várhatóan fellebbezni fog a döntés ellen; biztos benne, hogy másodfokon vagy a Kúriánál is nyerni fog a szerződések ügyében.

Az Orbán-kormány három szerződés esetében akadékoskodik: a megállapodások jó része elvileg nem titkos, de a kabinet  akadályozza feltárásukat, Jávor Benedeknek korábban még betekintést sem engedett Süli János miniszter.

Bizonyos pontokat viszont jelenleg is zárolt anyagként kezelnek: a jelek szerint az EPC (kivitelezési) szerződés 36. fejezetét féltik leginkább a nyilvánosságtól, amely az ún. speciális megszűnési mechanizmusokat tartalmazza – vagyis azt, hogy hogyan és milyen feltételekkel lehet kihátrálni a szerződésekből, és mekkora anyagi veszteséggel jár a kontraktus felmondása. Árulkodó, hogy ezzel kapcsolatban a Putyin-Orbán-paktumban az szerepel: magát a nukleáris együttműködési megállapodást bármikor fel lehet mondani, ami azonban a megvalósítási megállapodások érvényességét nem befolyásolja.

nepszava.hu