h i r d e t é s

Döntött a Kúria: jogsértést követett el Simonka György az ovisoknak vitt pólókkal

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Döntött a Kúria: jogsértést követett el Simonka György az ovisoknak vitt pólókkal

2018. március 14. - 12:52

 

Simonka György egy Békés megyei óvoda és iskola rajzpályázatán részt vevő öt óvodásnak és 16 iskolásnak Facebook-oldalával és egy like jellel ellátott pólót küldött. 

Forrás: magyarnarancs.hu

A Békés megyei 4-es számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága elutasította az ajándék miatt benyújtott kifogást.    

Az NVB azonban múlt pénteken egyhangú döntéssel megállapította, hogy a képviselőjelölt megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt, amely tilt mindenféle politikai tevékenységet a köznevelési intézményekben. Az NVB a további jogsértéstől eltiltotta a jelöltet.

Simonka György a Kúriához fordult, kérve az NVB határozatának megváltoztatását, mert álláspontja szerint cselekménye a választási kampányra vonatkozó tételes jogszabályi rendelkezéseket nem sértette meg, a pólók gyerekeknek ajándékozása nem alkalmas a választói akarat befolyásolására, így nem tekinthető kampányeszköznek.

A Kúria szerdán meghozott végzésében azt írta, nem vitatható, hogy a jelölt már több éve minden esztendőben az adventi időszakban rajzpályázatot hirdetett és bonyolított, de a vizsgált cselekmény értékelésekor nem lehetett figyelmen kívül hagyni az eredményhirdetés időpontját, azt, hogy arra a kampányidőszakban került sor. 

Ilyen helyzetben  a kérelmező Facebook-oldalát hirdető és azt "lájkoló" pólók szétosztása már más megítélés alá esik - állapította meg a bíróság.     

Mint írták, a pólók felirata egyértelmű üzenetet hordozott, a jelölt hirdetését jelentette, és a pólón megjelenő Facebook-profillal való kapcsolódása által a kérelmező politikai tevékenységére történő figyelemfelhívást tartalmazza. Ez pedig a Kúria megítélése szerint is kampánytevékenység és a pólók kampányeszköznek minősültek. A bíróság végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

(MTI)


 

h i r d e t é s