h i r d e t é s

Drágulás jöhet a boltokban a gyenge forint miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Drágulás jöhet a boltokban a gyenge forint miatt

2020. január 26. - 06:53

 

A forint már olyan gyenge, hogy azt már nem lehet lenyelni

Bevásárlás - A kép illusztráció! - Forrás: MTI

2018 elejéhez képest 8 százalékkal gyengült a forint, az elmúlt két évben azonban az importigényes ruházati és a műszaki cikkek piaci ármozgása 1 százalékon belül maradt, de például a bútor és az autó ára már kúszott felfelé. - írja a Napi.hu 

A forint az elmúlt években év közben folyamatosan gyengült, így ha pusztán ezt nézzük, akkor eleve nem túl biztatóak a kilátások. Az élelmiszerárak már nekilódultak, ott már 5 százalék feletti a drágulás  (igaz, itt nem a gyenge forint, hanem a nemzetközi árszintekhez itthon is igazodó alapanyagdrágulás a döntő). Egyes iparcikk féleségek már eddig sem bírták a gyenge forint okozta beszerzésiár-emelkedést, feljebb kellett srófolni a bolti árat is, aminek eddig a piaci verseny vethetett gátat. Egy idő után viszont már nem lehet lenyelni a gyenge forint áremelő hatását - hívja fel a figyelmet a Blokkk.com kiskereskedelmi szakblog.

A 2018 elejétől 2020 januárjáig nézve a forint 8 százalékot gyengüt az euróval szemben, ami a Blokkk.com szerint már az a szint, ami a bolti árakban is megjelenik. 

A szakblog rámutat, hogy az áremelkedés a legnagyobb értékű fogyasztási cikkeknél már megfigyelhető volt, így például a szobabútorok ára 2018-ban 3, 2019-ben 4 százalékkal ment feljebb, a személygépkocsik ára 4-4 százalékkal emelkedett az elmúlt két évben, de egyes sajátos áruterületeken - például a látásjavító cikkeknél - is hasonló ütemben kúsztak feljebb a bolti árak. Ezzel szemben a ruházati cikkek és számos iparcikk, műszaki cikk tartotta átlagos árszintjét. A ruházati cikkek két év alatt mindössze 1, a tartós cikkek 0,3, a szolgáltatások peidg 3 százalékkal drágultak.

A boltokban az áremelésnek erős korlátai vannak, mert a vásárlók nézik azt is, hogy ha elszaladnak az árak, mivel lehet az adott terméket helyetteíteni - jegyzi meg a Blokkk.com. A webáruházak számára viszont a forintgyengülés is nagyobb teret kínál, ha többet és olcsóbbat keres a vásárló.

Nem véletlen a műszaki cikkek fékezett ármozgása, hiszen az a webes piac legnagyobb szelete és itt mindig nagyon éles a verseny. A műszaki cikkeknél ráadásul a digitalizáció, a technológia fejlődése is fontos árbefolyásoló tényező. Egyes újdonság ára nagyot tud ugyan ugrani, de hosszabb távon már csökkennek a gyártási költségek.

Csökkenhet viszont a külföldi webáruházak vonzereje, hiszen ebben a viszonylatban egy az egyben kell átszorozni az árat és az a gyengébb forint mellett már kevésbé lehet vonzó. Emiatt gyengülhet a magyarok bevásárlóturizmusa is, mít a határon túliaké élénkülhet - azaz többet jötehnek majd Magyarországra vásárolni. (napi.hu)


 

h i r d e t é s