h i r d e t é s

Egy ígéretét betartott a Fidesz: senkit sem hagyott az árokpartján, mindenkit belerúgott a gödörbe

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Egy ígéretét betartott a Fidesz: senkit sem hagyott az árokpartján, mindenkit belerúgott a gödörbe

2019. október 05. - 12:16

 

Orbán Viktor szerint: "Magyarországon nincs éhező gyerek, mert aki óvodába, iskolába jár, az kap étkezést."
/Forrás: 24.hu, 2019. 07. 12. 08:33/

Forrás: WallpaperUP

Ezzel szemben a szomorú valóság teljesen máshogyan néz ki.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány idei Gyermekjogi jelentésében az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének adatai nyomán arról ír, hogy a magyar gyerekek 33,6%-át fenyegeti szegénység vagy társadalmi kirekesztettség. Az UNICEF és az Eurostat adatai alapján tudható az is, hogy a magyar gyermekek közül mintegy ötvenezren tartósan, kétszázezren időszakosan éheznek, és még ennél is többen alultápláltak, további százezrek asztalára legfeljebb kenyér, tészta és krumpli kerül.

Bár a pontos adatokat a kérdés összetettsége miatt nehéz megbecsülni, az országban máig húsba vágó problémát jelent a gyermekéhezés. A megdöbbentő nagyságrendet azonban már önmagában is sokan fenntartással fogadják, hiszen a mindennapokban nem találkoznak a jelenséggel, vagy fel sem ismerik, ha a csend mögött nagy baj lapul.

Nem feltétlenül az afrikai éhezőket kell magunk elé képzelnünk, ha a magyarországi gyermekéhezésre gondolunk, a probléma különböző súllyal van jelen az egyes térségekben, illetve közösségekben. Vannak ugyanis olyan családok, ahol átmenetileg kiesik a munkajövedelem, vagy tartósan alkalmi munkából élnek a szülők, és csak a családtámogatási összegek jelentenek csekély, rendszeres bevételt számukra, továbbá sajnos az egyszülős családoknál is előfordulhat ilyesfajta ideiglenes anyagi nehézség. Noha a statisztikákban ezt lehetetlen tetten érni, az is éhezés, ami csak három napig tart

Talán az emberek többsége bele sem gondol, de a nélkülöző gyermek nemcsak az élelmiszerekben szenved hiányt. Sok gyermek életéből egészen egyszerűen hiányoznak a játékok, a mesék, de a saját ágy, az alapvető higiénés termékek, a tisztálkodási lehetőségek, a villany és a fűtés sem adatik meg mindenkinek, ami lelki és egészségügyi problémákhoz, társadalmi hátrányokhoz is vezet.

Ráadásul a helytelen, egyoldalú, tápanyagban szegény táplálkozás is hatalmas egészségügyi problémákat gerjeszthet. Ha egy gyermek hozzászokik az egészségtelen, cukros, sós, ízfokozókkal és üres kalóriákkal teli ételekhez, gyakran úgy üli végig az iskolai órákat, hogy a menzán, hiába ingyenes az étkezés, a számára íztelen fogásokból egy falatot sem eszik.

Az ételosztásainkra sajnos egyre többen érkeznek.Legutóbb el sem akartuk hinni, hogy két család jött négy-négy gyermekkel, akik mint az orgonasíp sétáltak egymás után. Egy másik család három gyerkőccel érkezett. A gyerekek egy része már régi ismerős. Minden hónapban találkozunk velünk, régi ismerősként jönnek, s ölelnek meg bennünket. Szemükben látni véljük a reményt, egy jobb, tisztább emberi életre. Vajon mi lesz a sorsuk pár év múlva, lesz-e erejük kitörni a nincstelenségből, képesek lesznek-e többet elérni, mint szüleik. Egyedül biztos nem megy, a társadalom segítségére van szükség ahhoz, hogy ne legyen az természetes, hogy a közmunkás gyermekének szülei sorsa jut.

De Orbán Viktor elégedett. Szerinte nincs éhező gyermek Magyarországon, a kormányzó őfőméltósága a Várbeli erkélyéről ezt nem is láthatja. Egy dölyfös Döbrögi, egy öntelt kisgömböc uralja az országot, egy alternatív valóságot hozott létre, csak az van, amit ő jóváhagy. Könnyen beszél Orbán, családja minden tagja valószínűleg a milliárdosok táborát gyarapítja, többen a famíliából saját lábu/n/kon állnak. A nemzet veje, Ráhel asszony párja 33 évesen már 35 milliárdot kapart össze szorgos munkával. És naponta újabb ékszerdobozok kerülnek a vő, vagy a nemzet gázszerelője tulajdonába, érdekeltségi körébe. Ha igaz a városi legenda, akkor Orbán Mészáros álnéven az ország leggazdagabb embere.

Orbán Viktor magának és talpnyalóinak hazudhat, nincs senki a közelében, aki emlékeztetné arra, hogy országában milliók élnek kilátástalan helyzetben, egy ígéretét betartott a Fidesz: senkit sem hagyott az árokpartján, mindenkit belerúgott a gödörbe. Jó mélyre, hogy nehogy ki tudjon valahogyan kecmeregni.

A kormányfő eltelve saját nagyságától nem veszi - mert nem is akarja - észrevenni, hogy uralkodása alatt mind több a csóró, akiknek az életükön kívül semmije sincs. A szociális ellátórendszer úgy szar ahogyan van, pénz és ember nélkül haszna szinte semmi. Orbán nem látja az ételosztások növekvő sorát, vannak akik már órákkal ott sorakoznak, az ételosztás helyszínén, hogy biztosan jól tudjon lakni. Orbánnak fogalma sincs a mindennapi valóságról, a láthatatlan Magyarországról. Stadionokat építtet, sportesemények rendezésére önti a százmilliárdokat, kisvasutat hosszabbít - csak - két kézzel tömi a pénzt az egyházaknak, akiket megvásárolt magának.

Ajánlom Orbán Viktornak, hogy olvassa el L.Ritók Nóra: Láthatatlan Magyarország című könyvét. Ezt a kötetet egyébként kötelezővé tenném minden országgyűlési képviselő, és kormánytag, illetve helyi kiskirályok számára, hogy tanulmányozzák.

L.Ritók Nórától idézek:

"Az egyik univerzumban a minusz 15 fokos hidegben a futballpályák fűtése a legfontosabb. A másikban az, hogy fagyjanak meg az emberek. Ott milliárdokba került a kazánház is, ami a pálya fűtését adja, emitt a szétégett kályhák minden részén ömlik a füst, ha sikerül végre begyújtani. Ott megnyomnak egy gombot, hiszen ezekhez a futballpályákhoz a legmodernebb technika jár, és már melegszik is a víz. Emitt előbb fát kell szedni, akácjövéseket, majd hazahúzni a kukában, feldarabolni kisebbekre, és szárogatni, hogy meggyulladjon végre."

Senki sem tudja pontosan, hogy hétvégeken hány gyermek fekszik le éhesen, mert a családnak nem futja minden nap ennivalóra. A szakemberek több százezerre becsülik az időszakosan - tanítás után este, hétvégeken, ünnepnapokon - éhesen lefekvő gyermekek számát. A pedagógusok és az óvónők tudnának - ha mernének - arról beszélni, hogy hétfőnként milyen éhesen mennek az iskolába, óvodába a szegény családok gyermekei. Mindent megesznek amit elébük raknak, még a vasszöget is képesek lennének megenni.

Látlelet Orbán Magyarországáról 2019-ben.


 

h i r d e t é s