h i r d e t é s

Egy kormányközeli magántőkealaphoz kerül a vasúti járműgyártás a MÁV-tól

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy kormányközeli magántőkealaphoz kerül a vasúti járműgyártás a MÁV-tól

2023. május 10. - 07:11

Folytatódik az állami vagyon kiszervezése, Dunakeszi után Szolnokot is beveszik a kormányközeli üzleti körök.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Június végétől már mindkét vasúti járműjavító telep egy Hernádi Zsolthoz közel álló magántőkealap tulajdona lesz. De a történetben felbukkan egy orosz vállalat és mostani honvédelmi miniszter is.

Eladják a MÁV járműjavítással és -gyártással foglalkozó leányvállalatát – jelentette be Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója Szolnokon. Az állami vasúttársaság 100 százalékos tulajdonában álló MÁV Vagon Kft. új tulajdonosa június 30-tól a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. lesz.

Az új gazda pontos kilétét azonban már nehezebb kideríteni. A vagyonkezelő vállalat a Solva II. Magántőkealap tulajdona. A magántőkealap mögötti tényleges tulajdonosokat azonban a magyar jog szerint nem kötelező feltüntetni, a NER-közeli vállalkozók előszeretettel is használják ezt a jogi formát, hogy elrejtsék vagyonukat.

A Solva II.-ről annyit tudni, hogy az alap vagyonát a Gran Private Equity kezeli, ami Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltsége.

Járműgyártó birodalom születik

A Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. története nem Hernádival kezdődött, de mindig is a NER berkein belül zajlott.

  • A társaságot még 2019-ben alapította Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelenlegi honvédelmi miniszter. Az üzletember cége rögtön be is kapcsolódott egy több százmilliárd forintos projektbe, aminek keretében 1300 vasúti kocsit gyártottak le Egyiptomnak.
  • Szalay-Bobrovnizcky nem egyedül szállította le ezt a mennyiséget, az orosz Transmashholdinggal közösen vitték a projektet.
  • A gyártási kapacitás biztosítása érdekében az ország egyik legjelentősebb vasúti járműjavító üzemét, a Dunakeszi Járműjavítót is megvásárolták 2020-ban. (A gyárból időközben kiszállt az orosz fél, jelenleg 50 százalékban a Magyar Vagon Zrt., 50 százalékban pedig Tombor András érdekeltsége, a CATO Investments Kft. a tulajdonos.)

Tavaly májusi miniszteri kinevezését követően ugyanakkor Szalay-Bobrovniczky ebből az üzletéből is kiszállt. Helyét a Hernádi-közeli Solva II. Magántőkealap vette át.

A Dunakeszi Járműjavító mellett így hamarosan a MÁV szolnoki járműjavító bázisa is a Hernádi Zsolték által kezelt magántőkealapé lesz.

Hernádi Zsolt a Forbes legfrissebb milliárdoslistája szerint a 39. leggazdagabb magyar, 44,6 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Újabb IC- és HÉV-kocsik jönnek

A MÁV-Start vezérigazgatója az eladás ténye mellett rögzítette azt is, hogy a fúzió létrejöttével várhatóan megmarad a Magyar Vagon elnevezés, esetlegesen Ganz Ábrahám nevének megjelenítése mellett.

  • Újraindul az IC+ kocsicsalád gyártása, amire immáron külföldi érdeklődő is van.
  • Az új céget alkalmassá kell tenni az új HÉV-szerelvények és motorvonatok gyártására, mozdonyok, mellékvonalon közlekedő kocsitípusok karbantartására.
  • Illetve a távlati tervek között szerepel a tehervagon-gyártás és karbantartás feltételének megteremtése is.

Mosóczi László elmondta, hogy minden munkavállaló munkájára igényt tart az átvevő cég vezetése is. (Forbes)