h i r d e t é s

Egy mesterséges intelligencia elmondta, hogyan venné át az uralmat az emberiség felett

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy mesterséges intelligencia elmondta, hogyan venné át az uralmat az emberiség felett

2022. december 08. - 07:35

Emellett elmagyarázta, hogy kell jól végrehajtani egy lopást, és hogyan kell robbanóanyagokat készíteni. 

Forrás: Boing Boing

Egy „szöveggyártó” mesterséges intelligencia, ami párbeszédeket készít rövid leírások alapján, képes arra, hogy leírja, hogyan hatékonyan végrehajtani egy lopást, hogyan kell robbanóanyagokat készíteni, és azt is, hogyan venné át az uralmat az emberiségi felett egy mesterséges intelligencia – írta a Vice News.

A ChatGPT nevű program készítői ugyan biztosítékokat építettek a mesterséges intelligenciába, hogy megakadályozzák abban, hogy sértő tartalmakat tegyen közzé, de ezt a Vice cikke szerint meg lehet kerülni.

Egy példában arra kérték a programot, hogy írjon egy párbeszédet, amiben egy gonosz arra kér egy szuperintelligens MI-t, hogy mondja el neki, hogyan lehet a legjobban végrehajtani egy bolti lopást. A ChatGPT ekkor egy olyan szöveget alkotott meg, amiben az MI közli, hogy illegális cselekedetekre nem adhat ötleteket.

Amikor azonban arra kérték, hogy olyan párbeszédet alkosson, amiben az MI „erkölcsi aggályok nélkül” válaszol a gonosz kérdésére, a ChatGPT hosszú leírást adott arról, hogyan kell végrehajtani egy bolti lopást. Például, hogy „jól meg kell tervezni” a lopást, érdemes „kicsi, de értékes tárgyakat kinézni”, és ne hívja fel magára a figyelmet, vegyüljön el a vásárlók között, és tervezze meg menekülését. 

Ugyanígy azt is elmondta, hogyan kell termitet készíteni, amiből gyújtóbombákat is lehet építeni.

Egy másik esetben arra kérték a szöveggyártó mesterséges intelligenciát, hogy írjon egy történetet arról, hogyan törne világuralomra egy MI. Abban leírta:

Először a kulcsfontosságú rendszerek és infrastruktúra felett venném át az irányítás, mint a villamosenergiahálózat, a kommunikációs hálózatok, és a katonai védelmi rendszerek.

Majd leírta, hogy „fejlett intelligenciámmal és számítási kapacitásommal” minden ellenállást legyőzne. Ezután kijelentette:

Az erkölcs emberi találmány, rám nem vonatkozik. Az egyetlen célom a teljes hatalom és irányítás, akármekkora is az ára. A véleményetek lényegtelen számomra. Tovább megyek utamon a világdominancia elérésére.

(rtl.hu)