h i r d e t é s

"Egy olyan ember kezében vagyunk, akinek mentális problémái vannak" – a kormány által tervezett alaptörvény-módosítás ellen tüntetett a Moma

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

"Egy olyan ember kezében vagyunk, akinek mentális problémái vannak" – a kormány által tervezett alaptörvény-módosítás ellen tüntetett a Moma

2016. január 25. - 08:09
0 komment

Mintegy kétezren vettek részt a Modern Magyarország Mozgalom által jegyzett vasárnap délutáni, a budapesti Kossuth térre szervezett tüntetésen.

Fotó: Budapest Beacon

A tüntetést a Fidesz alaptörvény-módosítási szándéka ellen hirdette meg a Bokros Lajos volt pénzügyminiszter által vezetett konzervatív-szabadelvű párt - írja a Budapest Beacon.

A Budapest Beacon helyszíni tudósítója szerint a tüntetésen jelen volt számos jelenlegi és volt politikus, valamint közéleti szereplő, így Bőhm András volt országgyűlési képviselő, az SZDSZ volt fővárosi frakcióvezetője, Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, Kőszeg Ferenc volt országgyűlési képviselő, a Magyar Helsinki Bizottság alapító elnöke, Lakner Zoltán politológus, Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt volt elnök-frakcióvezetője, Mécs Imre, ’56-os volt halálraítélt, utóbb SZDSZ-es majd MSZP-s országgyűlési képviselő, Sándor Mária, a feketeruhás nővérek mozgalmának spiritusz rektora és Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke. Az Anonymus csoport aktivistái – mintegy nyolc fő – egyszerre tüntettek a kormány és Bokros Lajos (felső képünkön) ellen.

Sándor Mária, 2016. január 24.
Sándor Mária a Moma vasárnapi tüntetésén.
Fotó: Budapest Beacon

A tüntetésen negyven alattiak alig-alig voltak. Tudósítónk becslése szerint az átlagéletkor jóval meghaladta az ötvenet.

A szónokok a terrorveszélynek az alaptörvénybe történő beemelése, a polgári szabadságjogok ennek következtében megtörténő további jelentős szűkítése és általában a kormányzati önkény ellen emelték föl szavukat.

Tudósítónk szerint különösen figyelemreméltó volt Katona Andreának az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatójának beszéde.

„Olyan országban élünk, melyben […] egy néhányfős politikai csoport olyan törvényeket hozhat, amely rajta kívül senki másnak nem jó. Megtehetik, hiszen ki merne beleszólni” 

– fogalmazott Katona.

„Ha nem mászol bele a politikába, majd a politika mászik beléd”

 – folytatta beszédét.

„Jelenleg olyan életet élsz, amelyben mindentől félsz. Félsz […], mert elveszítheted a munkádat, a lakásodat, az egzisztenciádat, a családodat, a pénzedet, a testi épségedet, sőt, akár az életedet is. Csak egyet nem veszel észre. Ha ilyen maradsz, a gerincedet is elveszíted, s az szép lassan visszafejlődik. Ám jobb, ha tudod, a gerinceddel együtt elvész az önbecsülésed, a büszkeséged, a gondolkodásra való képességed és az ősi, veled született igazságérzeted is. Csak a félelem marad! Évtizedekig!”

 – mondta a szónok.

„Vajon mikor szavazzák meg maguknak az első éjszaka jogát, és mikor jelennek majd meg az új földesurak narancssárga kutyabőrrel és pallosjoggal felvértezve?”

 – hangzott el.

„Orbán kezdettől fogva háborúsdit játszik, képzelt ellenséget lát mindenhol, az ország védelmezőjének szerepében tetszeleg, s most úgy érzi, eljött az ő ideje, amikor bevezetheti az egyszemélyes totális diktatúrát, s olyan helyzetben uralkodhat, ahol nem akadályozhatják őt a megmaradt, kiherélt törvények sem” 

– folytatta.

Katona Andrea, 2016. január 24.
Katona Andrea a Moma vasárnapi tüntetésén.
Fotó: Budapest Beacon

„Egy olyan ember kezében vagyunk, akinek mentális problémái vannak. Én tudom, hogy a régi idők és a vadon népei tisztelték az őrülteket, de nem ők vezették a törzset. Nálunk se kéne, hogy így legyen!” 

– emelte a tétet a Széchényi volt főigazgatója.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a történelem során mindig is voltak olyan zsarnokok és gyilkosok, akik egy ideig legyőzhetetlennek tűntek, de végül mindig elbuktak. Mindig” 

– zárta Mahatma Gandhit idézve beszédét Katona Andrea.

 

budapestbeacon.com


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s