h i r d e t é s

Egyre nehezebb sorbanállás nélkül tankolni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyre nehezebb sorbanállás nélkül tankolni

2022. június 01. - 10:33

A hatósági ár miatt több cég nem szállít elég üzemanyagot Magyarországra, hogy így csökkentse a veszteségeit.

A kép illusztráció!

„Az ötödik benzinkúton találtam benzint. Bár nagy a sor, remélem, marad…” – ezzel a kommentárral küldött egy fotót az RTL egyik nézője a csatornának. 20 perc sorban állás után végül sikerült tankolnia. A Híradó szerint nem ő volt az egyetlen, aki így járt, az ellátás ugyanis országszerte akadozik. Egy győri autós például arról számolt be, hogy másfél órás keresés után talált olyan kutat, ahol volt is üzemanyag.

A 480 forintos hatósági árat tavaly november közepén vezette be a kormány az üzemanyagokra. Idén február vége óta a nagykereskedők sem adhatják többért a benzint és gázolajat a kutaknak. Azóta egyre komolyabbak az ellátási gondok – nyilatkozta a csatornának a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Grád Ottó emlékeztetett, miután 480 forint a nagykereskedelmi ár, teljesen logikus, hogy a piaci áron 700-750 forintért értékesítendő üzemanyagot senki nem fogja ilyen árkülönbözettettel, ekkora veszteség mellett az országba importálni. A kiesett mennyiséget pedig a finomító sem képes hosszú távon biztosítani – tette hozzá.

A főtitkár szerint többször jelezték a kormánynak, hogy kockázatos hosszú távon hatósági áron adni a benzint. Grád Ottó azt mondta, ha nem történnek változások a jogszabályban, illetve a piaci körülményekben, akkor a nyár közepére-végér súlyos ellátási gondok léphetnek fel. A szakember ugyanakkor leszögezte, hogy pánikra nincs ok, olyan nem fordulhat elő, hogy elfogy az üzemanyag, de arra számítani lehet, hogy nehéz lehet sorban állás nélkül benzinhez jutni.

A csatorna erre vonatkozó kérdésére a kormány egyelőre nem reagált, hangzik el a Híradóban, arra emlékeztetve, hogy közben Orbán Viktor Brüsszelben a következő szöveggel oszotott meg egy képet: „Az apa férfi, az anya nő, a benzin marad 480”.

A Nemzetközi Energia Ügynökség igazgatója a német Der Spiegelnek arról beszélt, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt minden korábbinál mélyebb és hosszabb energiaválság alakulhat ki Európában. Ennek következtében nyáron üzemanyaghiány sújthatja az öreg kontinenst. (Infostart)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky