h i r d e t é s

Elárulta a szakszervezet a Hankook-megállapodás részleteit

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elárulta a szakszervezet a Hankook-megállapodás részleteit

2019. március 22. - 17:06

 

Csütörtök este tíz nap után zárult le a sztrájk a Hankook rácalmási gyárában, a dolgozóknak sikerült elérni a követelt béremelést. Pénteken a szakszervezeti vezető az alku további részleteit is elárulta. 

Sajtótájékoztató a Hankook-sztrájkról Szöveg: Budapest, 2019. március 14. Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke (b) és Szabó Gábor, a Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezetének titkára a Hankooknál folyó sztrájkról és más magyarországi bértárgyalásokról tartott sajtótájékoztatón a VDSZ székházában 2019. március 14-én. Eltérően ítéli meg a Hankook Tire vezetése és a VDSZ a sztrájk eredményességét. - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szaksszervezetének (VDSZ) elnöke szerint a Hankookkal kötött megállapodáshoz hozzájárult, hogy a szakszervezet az utóbbi napokban már a vállalat felső vezetésében dolgozó dél-koreai kollégákkal tudott egyeztetni.

A megállapodás legfontosabb része, hogy a dolgozók fizetése a Hankook egyoldalú 13,6%-os emelése után további 8,5 százalékkal emelkedik differenciált, teljesítmény alapú bérfejlesztés után.

Az újabb béremelés több elemből épül fel:

  • 6 százalékkal emelkedik a műszakpótlék
  • A munkaköri besorolásoknál történt 5 százalékos emelés és az éves bónusz, amit az idén decemberben minden munkavállaló, azaz a sztrájkolók is megkapnak.

A VDSZ elnöke kiemelte, így a cégnél a legkisebb keresetű dolgozók fizetése 18,5 százalékkal nő 2019-ben 2018-hoz képest.

A megállapodás részét képezte még a legalább 5 éve a cégnél dolgozóknak egyszer járó bruttó 70 000 forintos juttatás, amely azoknál a munkavállalóknál, akik már 10 éve dolgoznak a vállaltnak bruttó 100 000 forint, a 15 éve itt dolgozóknak pedig bruttó 200 000 forint plusz juttatást jelent. (MTI) / portfolio.hu


 

h i r d e t é s