fbpx Elindult az uniós oltási igazolványt kezelő honlap | CIVILHETES

h i r d e t é s

Elindult az uniós oltási igazolványt kezelő honlap

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Elindult az uniós oltási igazolványt kezelő honlap

2021. június 01. - 18:21

 

Az okmánnyal július 1-től lehet szabadon utazni az európai uniós országok között.

A kép illusztráció! - Forrás: The eLeaflet Blog

Megkezdődött a koronavírus elleni beoltottságot tanúsító közös uniós igazolványok ellenőrzését biztosító rendszer alkalmazása, a rendszer technikai alapját képező portál hét országban már egy hónappal a július 1-jei határidő előtt működésbe lépett – jelentette be az Európai Bizottság. - írja az Index

Az uniós koronavírus-igazolvány bevezetését a bizottság javasolta a tagállamok közötti biztonságos utazás feltételeinek megteremtésére. Az igazolvány ellenőrzését lehetővé tevő portál működését biztosító rendelet július 1-jétől válik alkalmazandóvá.

Minden olyan tagállam, amely elvégezte a technikai teszteket és készen áll az igazolványok kiállítására és ellenőrzésére, önkéntes alapon már most megkezdheti a rendszer használatát. Eddig hét tagállam döntött úgy, hogy már csatlakozik a portálhoz és megkezdi az első uniós igazolványok kiállítását:

 • Bulgária,
 • Csehország,
 • Dánia,
 • Németország,
 • Görögország,
 • Horvátország és
 • Lengyelország.

Az igazolvány díjmentes, magas fokon védi a személyes adatokat, digitális formában vagy papíron lesz elérhető. A tanúsítvány bizonyítékul fog szolgálni arra, hogy tulajdonosa védőoltást kapott a koronavírus ellen vagy tesztet végeztetett, amelynek eredménye negatív lett, esetleg felgyógyult a betegségből.

A portálszolgáltatás lehetővé teszi az összes igazolvány QR-kódjaiban található biztonsági elemek ellenőrzését. Az igazolványokban szereplő személyes adatokat utazás alkalmával a célország nem őrizheti meg, és uniós szinten sem jön létre központi adatbázis. Közös uniós szabályrendszer teszi majd lehetővé, hogy az egyik tagállamban kiadott igazolványt egy másik uniós országban is elfogadják.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa között május 20-án létrejött megállapodás szerint a tagállamoknak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákról szóló igazolásokat kell elfogadniuk. Ezek jelenleg:

 • Pfizer–BioNTech,
 • Moderna,
 • AstraZeneca és
 • Janssen.

Az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, vagy amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel. Egyik ilyen a kínai Sinopharm-vakcina.

A tagállamoknak a koronavírus-járványra válaszul nem lehetne további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént vagy tesztkötelezettséget előírni. Erre csak akkor kerülhet sor, ha az intézkedés arányos a felvetődő vagy lehetséges közegészségügyi veszéllyel. A döntés meghozatalában a meglévő tudományos eredményekre, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) epidemiológiai adataira kell támaszkodni, és a korlátozó intézkedések bevezetéséről legalább 48 órával előre tájékoztatni kell a többi tagállamot és az Európai Bizottságot.

Az uniós koronavírus-igazolványra vonatkozó rendelet 12 hónapig lesz érvényben. Az igazolvány birtoklása nem lesz feltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának és az igazolvány nem tekinthető úti okmánynak.

Az igazolványok használatát biztosító rendelet július 1-jén válik alkalmazandóvá, ehhez azonban még az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának hivatalos hozzájárulása szükséges.

Az uniós oltási igazolvány kérdéséről volt szó a Spirit Fm kedd reggeli műsorában is, ahol Ökrös Oszkár európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkár arra a kérdésre, hogy orosz és kínai vakcinával is lehet-e majd utazni, azt felelte: "vakcinákat nem említ a terv, ugyanis az uniós jog nem vakcinákról szól, a szabad mozgás az embereket, az uniós polgárokat illeti meg, tehát az emberek szabad mozgását rögzíti az uniós jog, és nem a vakcinák mozgását." (Index)


 

h i r d e t é s

Kommentek