fbpx Elindultak hazafelé a Honvédség új helikopterei | CIVILHETES

h i r d e t é s

Elindultak hazafelé a Honvédség új helikopterei

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elindultak hazafelé a Honvédség új helikopterei

2019. november 18. - 15:23

 

Elindultak haza Németországból a Honvédség új, H145M típusú helikopterei – jelentette be a fegyveres szervezet Facebook-oldalán. A gépek egy része terv szerint még ma délután Magyarországra érkezik, a teljes, 20 darabos "csomag" leszállítása 2021-re teljesülhet.

A Honvédség egyik első H145M helikoptere felszáll az Airbus Helicopters donauwörthi üzeméből. Érdekesség, hogy német és magyar felségjellel is ellátták a gépet. - Fotó: Magyar Honvédség.

Ma szálltak fel a donauwörthi Airbus-üzemből az első H145M többcélú katonai helikopterek, összesen az idei évben négy ilyen gép érkezik majd Magyarországra.


Magyar H145M, egyelőre még Donauwörthben, német felségjel alatt. - Fotó: Portfolio

Magyarország 20 H145M helikoptert vásárolt az Airbustól, innentől fogva egészen 2021 végéig folyamatosan érkeznek majd hazánkba az új gépek.

A H145M egy kifejezetten sokoldalú helikopter: képes ellátni 80%-át azoknak a harci feladatoknak, mint amelyeket a Tiger harci helikopter is el tud látni, cserébe sokkal olcsóbb. Emellett - konfigurációtól függően - képes akár harctéri irányító központként, mentőhelikopterként is funkcionálni és akár hat gyalogos vagy két sérült szállítására is átalakítható.


Az egyik legelső magyar megrendelésre készült H145M az első magyar pilótákkal Donauwörthben. - Fotó: Portfolio

A típusnak jelenleg még nincs páncélelhárító képessége, a Honvédség viszont az Airbus-szal kötött szerződésben igényelte ezt; a repülési vállalat dolgozik a forgószárnyasok irányított és irányítatlan páncélhárító rakétákkal való felszerelésén is. Az Airbus izraeli gyártmányú Spike-rakétákkal kísérletezik, de nem biztos, hogy a Honvédség is ezt a típust választja majd - mondta el Nagy László ezredes még szeptemberben.

Magyarország egyelőre a D-2-es generációt rendszeresíti, szó esett a helikoptercsalád további fejlesztéseiről is: a H145-ös következő generációja a D-3-as lesz, civil változata 2020 közepén, katonai változata 2021 közepén készül majd el. A D-3-as fejlesztés elsődleges célja a típus teherbírásának növelése, illetve a fenntartási költségek csökkentése lesz.

Összesen eddig 230 darab H145-öst szállított le az Airbus Helicopters, katonai változatából, a H145M-ből eddig 23 darab állt szolgálatba. Szeptemberi adatok szerint a H145M legnagyobb megrendelője Magyarország 20 darabos "csomagjával", második mögöttünk a német hadsereg különleges alakulata 15 darab már szolgálatban álló gépével, majd a szerb védelmi minisztérium 9 helikopterrel.

portfolio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s