h i r d e t é s

Elképesztő, mennyi egy átlagos nyugdíjas "pluszpénze", amit a héten kaphat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elképesztő, mennyi egy átlagos nyugdíjas "pluszpénze", amit a héten kaphat

2021. június 09. - 06:38

 

A nyugdíjak visszamenőlegesen emelkednek 0,6 százalékkal, ami egy átlagos nyugdíjból élőnek még 1000 forint pluszpénzt sem jelent havonta.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Varga György

Pénteken utalja a Magyar Államkincstár az évközi nyugdíjemelés összegét, így aki bankszámlára kapja a járandóságot, az már aznap megkapja az összeget. Aki postán kapja a nyugdíjat, annak még egy kicsit várnia kell.

Pénteken utalják a folyószámlával rendelkező nyugdíjasoknak az évközi rendkívüli nyugdíjemelést - akinek a postás hordja a járandóságát, annak még várnia kell egy kicsit. Ők a szokásos időpontban kapják majd meg az összeget. 

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján a 2021-es év első öt hónapjára visszamenőleg 0,6 százalékos nyugdíjemelést állapított meg, ezt egyösszegben kapják meg a jogosultak. Az év további részében pedig a 0,6 százalékkal emelt nyugdíj érkezik majd a számlákra, vagy a postával.

Ennyit kap egy átlagos nyugdíjas

A 0,6 százalékos emelés annyit jelent, hogy

aki az év elején kiszámított átlagnyugdíjat, 148 450 forintot kapja havonta, annak júniustól 890 forinttal emelkedik a járandósága. Nekik a visszamenőleges emelés egyszeri összege nagyjából 4500 forint.

Annak a nyugdíjasnak, akinek csak a minimális, 28 500 forintos összeg jár,

mindösszesen 171 forinttal fog emelkedni a járandósága. Emellé egyszeri 855 forintot is hozzácsapnak majd a visszamenőleges emelés miatt.

A nyugdíjemelésre azért volt szükség, mert a kormány 3 százalékos prognózisát jelentősen meghaladhatja az infláció. Az MNB előrejelzése szerint 2021-ben 3,9 - 4 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak. Így pedig az sem kizárt, hogy ősszel újabb korrekcióra lehet szükség. (Pénzcentrum)


 

Kommentek

h i r d e t é s