h i r d e t é s

Elkészült a Jakutia atomjégtörő RITM-200-as reaktora

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elkészült a Jakutia atomjégtörő RITM-200-as reaktora

2022. május 19. - 14:20

A gyártómű, a ZiO Podolszk gépgyár befejezte az atomjégtörök új generációjához tartozó Jakutia RITM-200-as atomreaktorának szerelését. A Roszatom gépgyártó holdingja, az Atomenergomas Rt. gyárában készült reaktor 147,5 tonnát nyom, 7,3 méter magas és 3,3 méter átmérőjű.


Az atomreaktor szállítása sem lesz kis feladat. A gyártóműből egy 240 tonnás teherbírású speciális vasúti kocsin szállítják a túlméretes rakományt a moszkvai régióban található Podolszk városából Szentpétervárra. Itt uszályra rakják a reaktort és a Néva folyón a Balti Hajógyárba viszik, ahol beépítik a hajótestbe.

A 22220 projektszámú univerzális atomjégtörő hajókhoz a podolszki gépgyártó vállalat készíti a reaktorokat. A Jakutia a sorozat immár negyedik tagja. Az Arktyika és a Szibir már üzembe állt és folyamatosan biztosítja  a hajózást a Jeges-tengeren, illetve a szibériai folyók befagyott torkolatában fekvő kikötőkben. A sorozat harmadik tagja, az Ural is rövidesen elkészül.
A ZiO Podolszk gépgyár az atomreaktorokon kívül több más nyomástartó berendezést is készít, köztük kazánokat, gőzfejlesztőket, tartályokat valamint más hőerőművi és olajipari nagyberendezéseket. 

 

A RITM-200-as reaktort kifejezetten az univerzális – kettős merülésű,  a nyílt tengeren, illetve a sekély folyótorkolatokban egyaránt  használható  –  atomjégtörőkhöz fejlesztették ki.  Két, egyenként 175 MW-os teljesítményű RITM-200-as reaktorral működnek ezek hajók. A reaktorok előnye a korábbi KLT-típushoz képest a kis méretük és a költséghatékonyságuk, illetve az integrált elrendezésüknek köszönhető energiahatékonyságuk.

A korábbi jégtörőkön, illetve a Lomonoszov akadémikusról elnevezett úszó atomerőművön használt KLT reaktorokhoz képest a RITM-200 feleakkora tömegű, teljesítménye viszont 25 MW-tal nagyobb.  További érdekessége az univerzális atomjégtörőknek, hogy előre és hátramenetben is képesek a jeget törni. A reaktorok a hajótest akár 45°-os dőlése esetén is üzembiztosan működnek, tervezett üzemidejük 40 év.


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s