h i r d e t é s

Elkezdődött a Versmaraton a PIM-ben a költészet napján

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Elkezdődött a Versmaraton a PIM-ben a költészet napján

2019. április 11. - 13:10

 

Elkezdődött a Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) csütörtökön Budapesten. 

Illusztráció: MTI Fotó: Varga György

A költészet napi rendezvényen 60 kortárs költő 12 órán át szaval Az év versei 2019 antológiából.

Voloncs Attila író, Nagy Lea költő és Pataki Tamás író (b-j) az idén először átadott, fiatal, elsőkötetes szerzőknek járó Debüt-díj kitüntetettjei az elismerés átvétele után a Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó szervezésében, a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényén a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) 2019. április 11-én. MTI/Szigetváry Zsolt

A Versmaraton megnyitóján első alkalommal adták át a Magyar Írószövetség Debüt díját, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatott. Az elismerést három fiatal elsőkötetes szerző, a Légörvény című verseskötetéért Nagy Lea, a Murokffyban vérré válik az abszint és lóvá teszi az ördögöt című regényéért Pataki Tamás, valamint Virágok esztendeje című regényéért Voloncs Attila vehette át.

A díjjal pénzjutalom és írószövetségi tagság is jár - mondta el Szentmártoni János. A Magyar Írószövetség elnöke hozzátette: az elismeréssel a jövőre 75 éves szervezet folytatni szeretné a nyitást a fiatalok felé.

Lutter Imre előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke verset szaval A vers 50 árnyalata című huszonnégy órás versmondó rekordkísérletén a fővárosi Fészek Művészklubban 2019. április 11-én. A költészet napja alkalmából megrendezett rekordkísérlet során Lutter Imre óránként öt perc szünetet tart, ami alatt egy meghívott vendége folytatja a folyamatos versmondást. MTI/Kovács Tamás

Indulni keserves munka, egyedi hangot, kifejezésformát találni nagyon nehéz - hangsúlyozta Tardy-Molnár Anna, a Debüt díj lebonyolítását segítő MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft ügyvezetője. Kiemelte, hogy a pályakezdés a legérdekesebb és egyben legtörékenyebb időszak egy szerző életében, ezért az állami szervezet már négy pályázaton keresztül is támogatja a fiatal költőket, írókat.

Szentmártoni János kiemelte, hogy a Versmaraton az elmúlt években folyamatosan új kísérőrendezvényekkel bővült, a HangHordozók pályázat és a Költők futása után idén új elem volt az iskolák számára meghirdetett Szaval a Suli! pályázat.

A Szaval a Suli! pályázat győztese, a Budapest XXI. Kerületi Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Általános Iskola felső tagozatának 125 diákja szavalja Serfőző Simon Az eget, földet nézzétek című versét a fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) udvarán, a Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó szervezésében, a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényén 2019. április 11-én. 

A Versmaraton megnyitóján a PIM udvarán a Szaval a Suli! pályázat győztese, a csepeli Széchenyi István Általános és Kéttannyelvű Általános Iskola felső tagozatának 125 diákja szavalta Serfőző Simon Az eget, földet nézzétek című versét.

Mikecz Estilla színművész (b) verset mond egy LED-fal előtt Az év versei 2019 antológiából a budapesti Egyetem téren 2019. április 11-én. Egész nap színészek szavalnak a téren a Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó szervezésében, a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényén. MTI/Szigetváry Zsolt

Újdonság az idén az is, hogy a múzeum előtti Egyetem téren napközben minden órában Klem Viktor, Lovas Rozi, Fehér Tibor és Mandel Helga színészek szavalnak Az év versei 2019 kötetből, valamint fellép a Szaval a Suli! pályázat első öt helyezettje is. Ugyanitt nagy méretű kivetítőn követhető a PIM-ben zajló Versmaraton.

Az év versei 2019 antológiát a Magyar Napló Kiadó jelentette meg. Jánosi Zoltán, a kiadó irodalmi vezetője az eseményen úgy fogalmazott: a versíró szükséglete kimondani valamit az életünkről, a sorsunkról.

A Versmaraton a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a közmédia közös rendezvénye. A kilencedik alkalommal megrendezett eseményt az M5 kulturális csatorna és a Kossuth Rádió is közvetíti.

Vajna Ádám kapta idén a Makói Medáliák díjat

Vajna Ádám kapta idén Oda című verseskötetéért a Makói Medáliák díjat, amelyet elsőkötetes költők számára alapított a Maros-parti város önkormányzata. Az elismerést csütörtökön, a költészet napján adták át a Hagymaházban.

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy a makói önkormányzat 2005-ben József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította a Makói Medáliák nevet viselő irodalmi elismerést. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogy az történt egykor József Attilával is.

A Csányi Katalin szobrászművész készítette, József Attilát ábrázoló bronz emlékplakettet és a vele járó 100 ezer forintos pénzjutalmat a Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland alkotta kuratórium javaslata alapján ítélik oda.

Vajna Ádám 1994-ben született Budapesten, középiskolába a Hévízi Bibó István Gimnáziumba járt, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen skandinavisztika szakon tanult. 2014 óta publikál, Oda című kötete tavaly jelent meg. A Hévíz folyóirat munkatársa, az Észak skandinavisztikai folyóirat és a Versum szerkesztője.

Vajna Ádám a díj átadását megelőzően újságíróknak úgy fogalmazott, sokan kamaszként írnak verseket, de a legtöbben "kinövik" ezt. Mint mondta, egyetemistaként kezdett el versekkel foglalkozni. Arra törekszik, hogy műveiben jelen legyen a humor, de ez nem lehet tét nélküli, szeretné, ha lírája egyszerre szórakoztatna és elgondolkodtatna. Elárulta, izgatja a kísérletezés, így elképzelhetőnek tartja, hogy később prózával vagy akár drámával is próbálkozzon.

A Hagymaházban rendezett ünnepségen adták át a Janáky Marianna író, költő alapította Osvát Ernő-díjat. Az elismerést az a szerkesztő nyerheti el, aki a legtöbbet tett a fiatalok ízlésformálásáért, és részlehajlás nélkül csak a minőséget tartotta fontosnak a műalkotások, illetve a róluk szóló recenziók megjelentetésekor. A díjat idén Jenei László, a Miskolcon megjelenő Műút irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat kritika- és esszérovatának szerkesztője kapta.

(MTI)


 

h i r d e t é s