h i r d e t é s

Elkötelezettek a dolgozók, de elégedetlenek a fizetéssel, karrierrel

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Elkötelezettek a dolgozók, de elégedetlenek a fizetéssel, karrierrel

2015. november 30. - 08:13
0 komment

A magyar dolgozók 62 százaléka elkötelezett a munkahelye felé, ez azonban nem jelent elégedettséget is. 

A fizetést, az előrelépés lehetőségét és a kollégák számát kevesli az átlagos munkavállaló - írja a VG.hu.

Az Aon Hewitt tizenöt éve méri a dolgozói elkötelezettséget hazánkban. A kutatás azokat a munkavállalókat tekinti elkötelezettnek, akik másoknak is ajánlják a munkahelyüket, nem tervezik a váltást és az elvárásokon felül teljesítenek. Magyarországon egy átlagos vállalatnál a globális átlaggal azonos szintű ez a kötődés, míg Európa álláshelyei rosszabb képet mutatnak, 57 százalékosat.

Az európai unós csatlakozás idején a hazai munkavállalóknak még az 50 százaléka el tudta képzelni, hogy más tagországokban vállaljon munkát, és körülbelül egyharmaduk tervezte is ezt.

– Ez a magabiztosság a 2008-as globális válság után összeomlott, a dolgozók elkezdtek ragaszkodni az állásukhoz, féltek a leépítésektől – mondta Bakos Réka, az Aon Hewitt elkötelezettségmérés és fejlesztés üzletág vezetője. - Öt-hat éve ismét erősödik ez a fajta önbizalmi index, de a 2004-es szintnek még a közelében sincs.

Az 1980-1995 között született Y-generáció tagjaival vagy az informatikai szakmák képviselőivel, mint megtudtuk, más a helyzet, rajtuk sokkal inkább érezhető a magabiztosság. Előbbiek fiatalok és korszerű a tudásuk, utóbbiak hiányszakmában dolgoznak. A fiatal informatikusok: a fentiek szerint most övék a jövő.

A 62 százalékos elkötelezettségi ráta tovább árnyalható. A munkahelyükhöz erősen ragaszkodó és lojális dolgozók csupán 15-20 százalékát teszik ki a teljes populációnak. A másik véglet 3 százalékos, ez a csoportot lélekben felmondottnak nevezi a szakma. E motiválatlan, kifelé kacsingató dolgozókkal érdemes mihamarabb döntésre vinni a dolgot.

– Az elkötelezettség nem azonos az elégedettséggel – mondta Bakos Réka. – Az elkötelezettség direkt eszközökkel nem befolyásolható, míg az elégedettségért sokat tehet a munkáltató.

Korábbi kutatások azt mutatták ki, a fizetésemeléssel pozitív irányba mozdítható az elkötelezettség, de ez átlagosan csupán 3 hónapig tart, utána beépül az elvárások közé. A fizetésnek egyébként nem az abszolút értékét tekinti lényegesnek a dolgozók nagy része, hanem a teljesítményarányosat. Az elvégzett munka mennyiségét és minőségát miként értékelik a munkahelyen: ez a kérdés.

A korábbi évekhez képest új trend is megmutatkozott idén: fontos tényező lett, hogy a vállalkozások mennyire képesek megtartani a legjobb embereiket. A felmérés szerint kevesebb mint minden második dolgozó gondolja úgy, hogy rendelkezésére áll a munkavégzéshez szükséges humánerőforrás.

A munkavállalók 44 százaléka nem bízik abban, hogy a cége képes megtartani a legjobb embereit. Ez abból is fakad, hogy a legtöbb dolgozó úgy érzi, a vállalaton belül kevés a fizetés és az előrelépési lehetőség is.

Bakos Rékát a magas elkötelezettségi arány és az állásvesztéstől való félelem kapcsolatáról is kérdeztük. Nem azért elkötelezettek-e a munkavállalók, mert féltik a munkahelyüket? A megkérdezett dolgozóknak ugyanis csak egyharmada gondolja úgy, hogy könnyen elhelyezkedne, ha kitennék a cégétől, 22 százalék viszont határozott tart ettől, és fél a munkaerő-piacra kerüléstől. A kelet-közép európai régióban a válság óta folyamatosan a sereghajtók között van Magyarország ezzel az értékkel.

Termelni szeretettel

Egy kutatás szerint a brit közszféra évi 26 milliárd fontot bukik veszít a munkavállalók motiválatlansága miatt. Bakos Réka szerint aki szereti a munkahelyét, az jobban dolgozik, így a cégek is egyre inkább törekszenek arra, hogy elkötelezetté tegyék a dolgozóikat. A vállalatok teljesítménye nagyban függ attól, hogy a dolgozók mennyire tudják kihozni magukból a maximumot.

Jól mutat az önéletrajzban

Nemcsak a márkák, a telefonok, laptopok, magas szárú tornacipők és órák fontosak az 20-35 éves korosztály számára. Bakos Réka tapasztalatai szerint ezek a fiatalok a prémium munkahelyeket is gyűjtik. Jól mutat az önéletrajzban (CV) egy-két év, de még néhány hónap is, amit elismert és általában multinacionális brandet képviselő világcégnél vagy népszerű magyar start up-nál töltöttek el.

Fontos az egyensúly

A versenyképes fizetés itt csak a negyedik helyen szerepel a munkahelyhez ragaszkodás megítélésében a Randstad Hungary korábbi kutatása szerint. Az alkalmazottak elégedettsége és lojalitása szempontjából a munka és a magánélet közötti egyensúly, valamint ezzel összhangban a rugalmas munkavégzés a legfontosabb. A harmadik helyen a közvetlen felettessel való kapcsolat áll.

 

vs.hu (Címlap: Forrás: pixabay.com)