h i r d e t é s

Elmarasztalta a strasbourgi bíróság Magyarországot

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elmarasztalta a strasbourgi bíróság Magyarországot

2022. november 30. - 11:29

Jogsértő a nemzetiségi választási rendszer.

Nemzetiségi listás szavazólapok a Nemzeti Választási Irodában 2022. március 7-én. - Fotó: MTI/Mónus Márton

Sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét a magyar választási rendszer kisebbségi, nemzetiségi voksolást szabályozó része – állapította meg az Emberi Jogok Európai Bírósága. A strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot – írta a hvg.hu.

A bírósági ítélet szerint aggályos, hogy a nemzetiségi listára szavazni kívánóknak le kell mondaniuk a pártlistásra szavazásról, illetve megállapították, hogy nemzetiségi választási rendszerben sérül a választás titkosságához való jog, és az nem biztosít lehetőséget a választói akarat valódi kifejezésére.

A jogszabály miatt a görög nemzetiségű Bakirdzi Kalliopé indított pert, és hozzá csatalakozott az örmény kisebbséghez tartozó E.C. is. A felperesek a hvg.hu-nak elmondták, hogy a nemzetiségek többségének nincs esélyük a mandátumszerzésre a parlamentben, ahol jelenleg csupán egy nemzetiségi képviselő van.

A Bakirdzi Kalliopét képviselő ügyvéd üdvözölte a strasbourgi bíróság döntését. Karasi Dániel a hvg.hu-nak elmondta: az ítélet nem szab határidőt a magyar törvényhozásnak a jogsértés felszámolására, de szerinte a 2026-os választásig van is rá idő. A hvg.hu az üggyel kapcsolatban megkereste az Igazságügyi Minisztériumot, de nem kaptak választ. (rtl.hu)