h i r d e t é s

Elmosogatott, majd újrahasznált mintavételi eszközökkel buktak le

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elmosogatott, majd újrahasznált mintavételi eszközökkel buktak le

2021. május 06. - 07:22

 

Egy gyógyszeripari vállalat több alkalmazottját is letartóztatták Indonéziában, miután állítólag használt koronavírus mintavételi eszközöket mostak el és adtak tovább használatra.

A kép illusztráció! - Forrás: India Today

A rendőrség szerint egy medani repülőtéren akár 9000 utast is tesztelhettek az újrahasznált eszközökkel, ezért az állami tulajdonú Kimia Farma vállalat a hírek szerint most egy esetleges perrel nézhet szembe, amelyet az utasok nevében indítottak.

A tesztelések már-már rutinszerűvé váltak a reptereken a koronavírus-járvány kezdete óta, a helyi rendőrség szerint azonban a csalás már tavaly december óta zajlik az észak-szumátrai Medanban található Kualanamu repülőtéren.

Az utasoknak negatív tesztet kell produkálniuk, ha repülni akarnak, a repülőtéren pedig adott a lehetőség a helyszíni tesztre, azonban a repülőtéri hatóságok a Kimia Farma által szállított antigéngyorsteszt-készleteket használták.

Miután az utasok panaszkodtak, hogy hamis pozitív teszteredményt kaptak, a rendőrség a múlt héten egy beépített rendőrt küldött, aki utasnak adta ki magát – adta hírül a Detik helyi hírportál. Amikor a férfi kenetet vett, és pozitív teszteredményt kapott, a rendőrök rajtaütöttek a teszt helyszínén, ahol egy használt, újrahasznosított tesztkészletet találtak.

A múlt héten öt Kimia Farma alkalmazottat – köztük a cég medani vezetőjét – tartóztattak le. A gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy megszegték az egészségügyi és a fogyasztóvédelmi törvényeket, amikor a mintavételi pálcikákat elmosták és újracsomagolták eladásra.

A helyi média szerint a hatóságok 23 tanú jelentését gyűjtötték össze, és jelenleg is vizsgálják, hogy a csalásból származó nyereséget – amely becslések szerint mintegy 1,8 milliárd rúpia (37 millió forint) – az egyik gyanúsított pazar házának építésére használták-e fel.

A Kimia Farma, amelynek székhelye a fővárosban, Jakartában van, azóta elbocsátotta az érintett alkalmazottakat, és ígéretet tett a belső ellenőrzések szigorítására.

A héten két ügyvéd, akik az elmúlt hónapokban gyakran repültek a Kualanamu repülőtéren keresztül, azt mondták, hogy be akarják perelni a Kimia Farma vállalatot. Egy kollektív perben 1 milliárd rúpiát szeretnének kapni minden egyes utas után, akit a csalás áldozata lett – írja a South China Morning Post. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s