h i r d e t é s

Először csökkent története során Kalifornia állam népessége

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Először csökkent története során Kalifornia állam népessége

2021. május 08. - 06:03

Először csökkent az egyesült államokbeli Kalifornia állam népessége 2020-ban azóta, hogy statisztikát vezetnek róla. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Szakértők a több mint 180 ezres csökkenést elsősorban a koronavírus-járványban elhunytakkal, a születésszám megcsappanásával és az elvándorlással magyarázzák - közölte a National Review című, kéthetente megjelenő konzervatív magazin pénteken.

A lap a tagállam által közzétett népszámlálási adatokra hivatkozva azt közölte, tavaly 182 083-mal csökkent Kalifornia lakossága, és kiemelte, hogy az amerikai népszámlálási hivatal már bejelentette, hogy a demokrata vezetésű tagállam emiatt várhatóan a kongresszusban is elveszít egy helyet.

Kalifornia pénzügyminisztériuma részéről azt közölték, a jövő évre népességnövekedést várnak.
Szakértők rámutatnak arra, hogy az elmúlt három évtizedben nagyon sokan költöztek el az államból, elsősorban a magas adók, a magas ingatlanárak, a hajléktalanok gyarapodó tábora és a tetemes megélhetési költségek miatt. Hozzáteszik azt is, hogy mostanáig az elvándorlást ellensúlyozta a születések száma és a bevándorlás.
Elemzők kiemelik a közbiztonság romlását is, s ezt részben a hajléktalanok számának növekedésével magyarázzák, hangsúlyozva, hogy emiatt elsősorban a tehetősebbek költöznek el, akiknek a hiányát az állam gazdasága is megérzi.

Eközben nő az elégedetlenség Kalifornia demokrata párti kormányzójával, Gavin Newsommal szemben, aki ellen petíciót is benyújtottak, hogy elmozdítsák hivatalából. A kellő számú aláírás megszerzését követően a tagállamban várhatóan novemberben tartanak kormányzóválasztást, amelyen Newsom ellen a republikánus Caitlyn Jenner indulna, aki a Fox News hírtelevíziónak adott szerdai interjújában szintén a nagyfokú elvándorlást vetette ellenfele szemére.

"Ez az állam sokat tett értem, és most azt látom, hogy a szemem előtt omlik össze" - jelentette ki Jenner, hozzátéve, hogy több kaliforniai barátja is az elvándorlók között van. (MTI)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s