h i r d e t é s

Elpusztíthatja a közelgő porvihar a NASA Mars-szondáját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elpusztíthatja a közelgő porvihar a NASA Mars-szondáját

2021. április 16. - 11:14

 

Komoly veszélybe került az amerikai űrügynökség egyik nagy becsben tartott landere, az Insight.

Forrás: NASA's Mars Exploration Program

A Marson 2018-ben talajt ért Insight egységnek köszönhetően a NASA kutatói rengeteg kulcsfontosságú adatot gyűjtöttek be a vörös bolygóról, az elmúlt három év leforgása alatt azonban a napelemek megsínylették a zord körülményeket, és már nem rendelkeznek elegendő energiával ahhoz, hogy biztosítsák a lander további munkáját.

Business Insider lap riportjából kiderült, hogy az InSightot több ízben is hibernálniuk kellett annak érdekében, hogy spóroljanak az energiával, azt viszont úgy tűnik, nem tudják megelőzni, hogy a landerrel egy hatalmas porvihar végezzen.

A NASA mérnökei általában úgy tervezik meg a különböző szondákat és rovereket, hogy a rajtuk található napelemeket a szelek természetes úton takarítsák meg a különféle szennyeződésektől, az Insight esetében azonban ez nem így történt, mivel az Elysium Planitia nevű régióban, ahol földet ért a szerkezet, semmilyen légmozgás sincs.

Mindezek következtében jelentős mennyiségű porréteg halmozódott fel a Mars-szonda külsején, minimalizálva ezzel annak az esélyét, hogy az InSight valaha is felébredhet és életre kelhet kényszerhibernált állapotából.

Burce Banerdt, az InSight-csapat egyik vezető szakértője úgy gondolja, rettentően nehéz feladat lesz feléleszteni a modult, ám abban bíznak, hogy ha ez mégis sikerülne, akkor “zombi űrszondaként” akár vissza is térhetne a Földre.

Amíg az InSighttal meggyűlt a problémája a NASA kutatóinak, addig a Perseverance rover Ingenuity drónhelikoptere hamarosan megkezdheti első repülését a Marson, már ha sikerül megoldaniuk azt a szoftverhibát, amelyet nemrég detektáltak. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s