h i r d e t é s

Elsősegélynyújtás: Az égés és a forrázás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elsősegélynyújtás: Az égés és a forrázás

2017. augusztus 01. - 10:23

 

Az égési sérülések a leggyakoribb háztartási balesetek közé tartoznak. Okozhatja hő, vegyszer, súrlódás, áramütés stb. 

Forrás: tudasbazis.sulinet.hu

Az égési sérüléseket kiterjedésük és mélységük alapján osztályozhatjuk, kiterjedés tekintetében felnőtteknél a tenyeret 1%-nak tekintjük. Mélység tekintetében, ha az égés csak a bőr hámrétegét érintette elsőfokú, ha az irhát is másodfokú, ha a bőralját is harmadfokú égési sérülésről beszélünk. Negyedfokú égésnél szenesedés figyelhető meg.

A sérülés ellátásának első lépése a lehetőleg hideg, folyó csapvizes hűtés, amelynek időtartama a sérülés kiterjedésétől és az érintett testrész elhelyezkedésétől függ, 5-20 perc. Ez hűti a sebet, és csillapítja a fájdalmat is. Ezt követően a sérülést fertőtlenítjük, majd steril gézlappal kell lefedni, a gézlapot pólyakötéssel rögzíteni. Ne alkalmazzunk sebtapaszt vagy ragasztószalagot, mert az égés kiterjedtebb lehet annál, mint az első pillanatra látszik. Tilos az égett bőrfelületre krémet vagy zsírt rakni, mert az károsítja a szöveteket és növeli a fertőzés kockázatát.

Szerencsére egyre elterjedtebbek az égési kötszerek használata, amely hűt, fertőtlenít, fájdalmat csillapít és fed is egyúttal.

Súlyosabb, nagyobb területre kiterjedő égés, illetve gyermek sérült esetén haladéktalanul orvost, mentőt kell hívni.

 

Forrás: tudasbazis.sulinet.hu


 

h i r d e t é s