h i r d e t é s

Elutasította az Alkotmánybíróság a pedagógusok panaszát, nem vizsgálja felül a sztrájktörvényt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elutasította az Alkotmánybíróság a pedagógusok panaszát, nem vizsgálja felül a sztrájktörvényt

2023. április 28. - 08:51

A testület arra hivatkozott, hogy egyszer már vizsgálta a szabályozást, és rendben találta, ezért nem lehet új vizsgálatot indítani.

Forrás: Alkotmánybíróság - hivatalos oldal / The Constitutional Court of Hungary

Az Alkotmánybíróság elutasította a pedagógussztrájkot kiüresítő szabályozás felülvizsgálatát – írja a 24.hu.

A döntés indoklásában a bírói testület azt írta, már vizsgálta a kifogásolt szabályozást, egy hasonló indítványt pedig tavaly november 29-én már elutasított, ami azt jelenti, hogy nem is tárgyalhatják újra, mert

az indítvány jelen esetben nem vet fel olyan új alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdést, amely a panasz befogadását indokolná.

A pedagógusok által előterjesztett indítvány tehát „elbírált kérdésnek” minősül, és az Alkotmánybíróság nem tárgyalja újra.

A pedagógussztrájkokat szervező szakszervezetetek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tavaly februárban nyújtottak be alkotmányjogi panaszt. Azt szerették volna elérni, hogy az Alkotmánybíróság nyilvánítsa Alaptörvény-ellenesnek és semmisítse meg azt a kormányrendeletet, melyben a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva előírták az elégséges szolgáltatásokat, így a tanárok álláspontja szerint lényegében ellehetetlenítették a sztrájkjukat.

A tavaly február 11-én megjelent kormányrendeletben a járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozva előírták, hogy a sztrájk alatt is gyermekfelügyeletet kell adni minden, sztrájkkal érintett iskolában, valamint az órák felét, az érettségizőknek pedig az összes szakórát meg kell tartani. A két szakszervezet azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert álláspontjuk szerint a rendelet megsérti az Alaptörvény veszélyhelyzetre vonatkozó rendelkezését, mivel a jogalkotó nem tartotta be a rendeleti szabályozásra felhatalmazást adó törvényben előírt szükségesség és arányosság elvét. Úgy vélik, ezzel túllépték az Alaptörvény 53. cikkében biztosított különleges jogrendi hatáskört, és megsértették a munkavállalók munkabeszüntetéshez való jogát. (Telex)