h i r d e t é s

Energetikában és építőiparban növekszik, minden más ágazatban csökken a cégek száma

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Energetikában és építőiparban növekszik, minden más ágazatban csökken a cégek száma

2018. augusztus 08. - 08:52

 

Alapvetően gyorsan cserélődnek a cégek Magyarországon, de az irányban nagyok a különbségek ágazatonként.

Forrás: pxhere.com

Mint ahogy az elmúlt években folyamatosan, 2018 második negyedévében is nagy volumenben zajlottak a cégalapítások és cégtörlések acégvilágban. Ez viszont nem jelenti azt, hogy céginformációs szempontból homogénnek lehet tekinteni a hazai piacot.

Az elmúlt évek egyik sláger szektora, az energetika, továbbra is kiemelkedőnek számít cégalapítási szempontból. Nyilvánvalóan a környezetvédelem és a technológiai fejlődés komoly hatással van az ágazatra.Azonban pont a magas tőke és technológiai igény miatt az ágazati szereplők jelentős része nagyvállalatnak számít hazai viszonylatban, mégis az látszik, hogy a kisebb vállalkozások is elszaporodóban vannak a területen.

A szektorban a viszonylag alacsony cégszám gyors növekedést mutat. A cégszám növekedést nemcsak a technológiai fejlődés indukálja, hanem a szektor szabályozására is visszavezethető. Az elmúlt évek azt mutatták, hogy az ágazatban – elsősorban napenergiával kapcsolatban – csoportos cégalapítás zajlik.Egy-egypiacra lépő új tulajdonos sokszor akár 8-10 céget is létrehoz egy időben,ugyanis a kistermelőkre más feltételek vonatkoznak az energiapiacon.

Az energetikára így összességében rendkívül magas cégalapítási index és magas cégfluktuáció jellemző. Mivel a fluktuációt jelentős részben a cégalapítások generálják, így a magas fluktuációs index ez esetben inkább semleges, mint negatív esemény.

Főbb céginformációs mutatók 2018 második negyedévében ágazatonként

Az energetikával ellentétben, az építőipar cégszámban is az egyik legmeghatározóbb ágazat, viszont az energetikához hasonlóan rendkívül magas a cégalapítási arány. A nagy ágazatméret miatt ez abszolút értékben is magas cégalapítási értéket jelent. A magas cégalapítási kedv elsősorban az ágazat felfutásának köszönhető, ugyanakkor a szektorban a cégtörlési számok is rendkívül magasak. Az építőipar számos problémával terhelt, ugyanakkor az energetika mellett ez az egyetlen ágazat, amely növekvő cégszámot tud felmutatni 2018 második negyedévének adatai alapján.

A vendéglátás az építőiparhoz hasonlóan nagy méretű ágazat, szintén magas cégalapítási és cégtörlési számokkal. Ugyanakkor ebben a szektorban a cégtörlések dominálnak, és az összességében 18 százalékos fluktuáció igen sok bizonytalanságot visz az szektorba.

Az adminisztratív és a szolgáltatást támogató tevékenységek közé tartoznak többek között a kölcsönző, a munkaerő-közvetítő, az épület karbantartó és az egyéb szervező/támogató cégek. Az ágazat igen széleskörű tevékenységlistát ölel át, de összességében cégszám szerint a nagyobb ágazatok közé sorolható. 2018 áprilisa és júniusa között nem volt az ágazat népszerű a vállalkozók között, legalábbis abszolút értékben, és arányaiban is magas cégtörlési számokat produkált a szektor. A magas cégtörlési számok mellett a cégalapítási arány csak átlagos volt, igaz abszolút értékben még így is magas értéket hozott. Ezzel együtt az ágazat a gyengébben teljesítők közé sorolható.

A kereskedelem a legnagyobb cégszámmal bíró hazai szektor, több mint 100 ezer céggel. Ehhez aránylag magas cégtörlési és közepes cégalapítási arány társul. A tényezők együttes hatásának eredményeképpen három hónap alatt közel 1000-rel csökkent a cégek száma a szektorban, ami messze meghaladja a többi szektor cégszám csökkenési értékét.

Az ágazatok közül még a pénzügyi szektort és a víz-,szennyvíz- és hulladékgazdálkodást érdemes kiemelni, mind a két ágazat arányiban magas cégtörlési arányt produkált a vizsgált időszakban.


 

h i r d e t é s