h i r d e t é s

Engedélyek nélkül üzemeli be a Schweighofer a rétyi fenyővágóhidat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Engedélyek nélkül üzemeli be a Schweighofer a rétyi fenyővágóhidat

2015. május 05. - 16:47
0 komment

 

Rönkök, fűrészkorpa halmok és méretre vágott fenyődeszkák sorakoznak a gyár területén, bár az osztrák beruházó még nem is kérte a környezetvédelmi engedély kiadását.

Bár még nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel, a Holzindustrie Schweighofer elkezdte a Kovászna megyei Réty község határában felépített fűrésztelep beüzemelését. - írja az atlatszo.hu

A fűrészüzemnél készített fotókon jól látszik, hogy a gyár területén halomban áll a kérgétől megfosztott fenyő. A jókora fűrészkorpa halmok és méretre vágott fenyődeszkák oszlopai is arról árulkodnak, hogy a gyár beüzemelése elkezdődött.

A bukaresti székhelyű BankWatch România és a fogarasi NeuerWeg Egyesület 2015. április 3-án adott be közérdekű adatigénylést a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatalhoz a rétyi fűrésztelep eddig megszerzett engedélyei ügyében.

A hivatal 2015. április 9-én keltezett válaszából egyértelműen kiderül, hogy a Holzindustrie Schweighofer még nem kérte a rétyi fűrésztelep működéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyt, vagyis a gyár beüzemelése törvénytelen (a civil szervezetek ezzel kapcsolatos közleménye itt olvasható).

(*…vă informăm că până la data prezentei S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. nu a depus la APM Covasna documentația în vederea obținerii autorizației de mediu pentru Fabrica de prelucrare şi debitare a lemnului Reci, judeţul Covasna şi ca urmare nu a fost demarată procedura pentru emiterea autorizaţiei de mediu)

Ennek ellenére a 2015. március 4-én, majd az április 29-én és 30-án készült felvételek arról tanúskodnak, hogy a gyár beüzemelését megkezdték. A márciusi fotókon még csak a gyár területén felhalmozott rönkök láthatóak.

Az április 29-én és április 30-án készült felvételeken, már jól látszanak a gyár beüzemelésének nyomai is, a kérgüktől megfosztott fák, a felhalmozott fűrészkorpa, valamint a szállításra váró, méretre vágott deszkák oszlopai.

A Schweighofer rétyi üzeme. Fotó: Toró Attila
A Schweighofer rétyi üzeme. Fotó: Toró Attila

A fenyővágóhíd-projektről leválasztották, és külön engedélyeztetik a telep területén felépített hőerőművet. A hőerőmű üzemeltetését a Holzindustrie Schweighofer érdekeltségéhez tartozó, rădăuți (Suceava megye, Radóc) székhelyű S.C. Bioelectrica Transilvania S.R.L. végzi. A fűrészteleppel ellentétben a hőerőmű engedélyeztetési folyamatát már megkezdték, a rétyi közmeghallgatásra 2015. május 18-án kerül sor.

Ez a második eset, amikor az osztrák beruházó törvényt szegve próbálja a fűrészüzem beindítását gyorsítani. 2013 júniusában a Holzindustrie Schweighofer régészeti felmérés leple alatt (amire volt engedélye) megkezdte az építkezést előkészítő földmunkálatokat a fűrészüzem területén: kotrógépekkel és földgyaluval lehántotta, majd teherautókkal elszállította a 70 hektáros fűrészüzem területének közel feléről a termőréteget. Az osztrák beruházó ezzel megszegte az archeológiai munkálatokra, valamint az építkezések engedélyeztetésérevonatkozó törvényeket.

Civil nyomásra 2013. augusztus 8-án Kovászna Megye Építésügyi Igazgatósága ellenőrzést tartott a fűrészüzem előkészítés alatt álló telephelyén, az itt végzett munkálatok egy részét leállították, a kivitelezőt megbírságolták. Ennek ellenére 2013. december 24-én Kovászna Megye Tanácsa kiállította az építkezési engedélyt.

A helyi civil tiltakozás mellett a rétyi fűrészütem beindítását a bukaresti BankWatch Románia és a fogarasi Neuer Weg szervezetek bírósági eljárások sorozatával próbálják megakadályozni. 2015. április 29-én ehhez a jogi eljáráshoz csatlakozott a beruházást ellenző szervezetek oldalán, a Romániai erdő és helyi legelő tulajdonosok föderációja, a Nostra Silva.

A schweighofer-fűrészüzem az Óriáspince-tetőről nézve. Fotó: Toró Attila
A fűrészüzem az Óriáspince-tetőről nézve. Fotó: Toró Attila

A Rétyre tervezett fűrészüzemben évi 800 ezer köbméter fenyőfát dolgoznának fel, a beruházó szerint mintegy 650 új munkahelyet teremtve. A helyi környezetvédők heves tiltakozása ellenére a fűrészüzem megkapta az építkezéshez szükséges engedélyeket.

A rétyi lenne a Holzindustrie Schweighofer ötödik romániai üzeme. Az osztrák cégnek Erdélyben Comănești (Kománfalva) és Sebeș (Szászsebes), Moldvában pedig Rădăuți (Radóc) és Siret (Szeretvásár) helységekben van még fafeldolgozó üzeme.

 

Toró Attila / erdely.atlatszo.hu (Címlap Fotó: A 2015. április 29-én készült fotón jól látszanak a fűrészkorpa halmok. // Toró Attila)

Posted by SEJT on 2015. május 5.

 

h i r d e t é s