h i r d e t é s

Enyhe záporok érkeznek, a hétvégén pedig tovább kéreti magát a tél, kitavaszodhat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Enyhe záporok érkeznek, a hétvégén pedig tovább kéreti magát a tél, kitavaszodhat

2019. december 13. - 06:19

 

Az eső nem áll el, de a levegő fokozatosan melegszik. A hétvégén szinte tavaszias időben lehet részünk! - írja az idojaras.hu.

Adventi díszvilágítás Budapesten, az Andrássy úton 2019. december 3-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Pénteken délelőtt gyakran lesz erősen felhős az ég, de némi napsütés is lehet. Keleten eső, zápor előfordulhat, máshol számottevő csapadék nem várható.  Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a gomolyfelhőzet is többször megnövekszik, ezekből futó záporok alakulhatnak ki. Megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3, 8 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Pénteken front kifejezetten már nem okoz panaszokat, a korábban tapasztalt görcsök nagyrészt mérséklődnek. A szélre érzékenyeknél azonban tartós fejfájás jelentkezhet, ingerlékenyek is lehetünk. - írja a meteoklinika.hu.

Pénteken újabb front nem érkezik, a fronthoz köthető panaszok, például az izom- és hasi görcsök fokozatosan mérséklődnek. Amennyiben azonban fokozottan érzékeny a melegfrontra, akkor ismét erősödő migrént tapasztalhat - a fájdalmak keleten jelentkezhetnek hosszabb ideig. Tartósabb tünetekre akkor készüljön, ha a szélre érzékenyek csoportjába tartozik – ezek még éjszaka is fennállhatnak. Ebben az esetben továbbra is alvásproblémákkal küzdhet, és nem csoda, ha a napok óta tartó változékony időszak miatt már nehezen viseli a kialvatlanságot. Napközben a fejfájása önnél is erős lehet, továbbra is több folyadék, lehetőleg ásványvíz fogyasztása javasolt. Emellett keringési problémák, vérnyomás-ingadozás is felléphet, kisebb rosszullét jelentkezhet, a tünetek várhatóan csak estére mérséklődnek számottevően, de akkor is csak átmenetileg.

Az előző, markáns fronttevékenység abban az esetben is megviselhette, ha nem kifejezetten frontérzékeny. Emiatt nem javasolt ebben a változékony időszakban nehéz ételeket fogyasztania. Fektessen hangsúlyt a napi többszöri, kis adagokban történő étkezésre, a fogások pedig tartalmazzanak több salátát, zöldséget, illetve halat. Az immunerősítésről se feledkezzen meg, illetve a járványok elkerülése céljából a szokásosnál is gyakrabban mosson kezet!

Jó hír, hogy az erős légmozgás hatására továbbra sem tudnak felhalmozódni a káros anyagok, már északkeleten is kitisztult a levegő, és jelentős romlás a nap folyamán nem várható.

A közlekedést reggel keleten vizes, csúszós útszakaszok nehezíthetik, ajánlott mérsékelni a sebességet és nagyobb követési távolságot tartani, de máshol is előfordulhatnak napközben vizes útszakaszok. Az utakon csökkent reakcióidővel számoljon, tompábbak, figyelmetlenebbek, ráadásul ingerlékenyek lesznek a sofőrök.

Vezető tünet a mai napon: stressz, fejfájás, migrén. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s