h i r d e t é s

Építészeti kísérlet is a pécsi műszaki kar fejlesztése

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Építészeti kísérlet is a pécsi műszaki kar fejlesztése

2018. június 13. - 18:56

 

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) oktatási területe két, összességében 1477 négyzetméteres acélszerkezetű csarnokkal bővül a Modern Városok Program keretből. 

A PTE Modern Városok Programon belül megvalósítandó fejlesztési koncepciója mentén alakult ki a végleges és ideális struktúra a PTE MIK Boszorkány úti telephelyén. Egyrészt egy komoly volumenű telephely-egyesítés történik, mely egyben teret enged a fiatal Gyógyszerésztudományi Kar fejlődési ambícióinak a Rókus utcában, másrészt lehetővé teszi, hogy a jelenleg kettéosztott (Rókus utca – Boszorkány út) MIK szervezeti rendszere racionálisan egybeolvadjon.

Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja elmondta:

Az utóbbi években a karon jelentősen megugrott a nemzetközi hallgatói létszám. Ehhez a pozitív tendenciához, a műszaki tudományokkal szembeni elvárásokhoz, valamint a nemzetközi trendekhez igazodva építész (É81) és gépész (G56) műhelyek épülnek.

 – tájékoztatott a kar első embere.

A korszerűen működtethető, a nemzetközi szintű mérnökoktatáshoz nélkülözhetetlen beruházás egyrészt objektum-orientált, ipari gyártást is modellező mérnök mikrocampus, másrészt  a kísérletező, nagy fesztávú teret igénylő, kifejezetten a közösségi oktatást kívánó szakok, szakcsoportok működnek majd itt. 

Az épület egyben építészeti kísérlet is: ún. ismételhető primer szerkezettel, szerelt acél szelvényekből készül, fekete páncélzattal, az oktatást támogató nagy transzparens felületekkel, átlátható, nem szeparálódó, multifunkcionális terekkel.

A belső arculat kortárs industrial design, tiszta színekkel, ipari anyagokkal, látszó gépészeti rendszerrel.

 – ismertette a részleteket Medvegy Gabriella. 

Az új épületek külső környezete ugyanúgy fontos, mint a beltartalom, a korszerű oktatáshoz az igényes és közösségi igényeket is kiszolgáló külterek tartoznak. Az egyébként léptékében rendkívülinek számító zöldfelületekkel a hallgatók még intenzívebben fognak majd találkozni, és utcabútor-állományában is fejlődik a campus. A munkaterületet a PTE átadta a kivitelező cégnek, gyakorlatilag megkezdődtek az organizációs és területelőkészítési munkálatok. A kivitelezés várható befejezése 2019. február, és nettó 684,78 millió forint összegből valósul meg.

 


 

h i r d e t é s