h i r d e t é s

Erős fagyok váltják a havazást

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Erős fagyok váltják a havazást

2019. január 06. - 06:22

 

Egyre hidegebbre van kilátás! A jövő héten reggelente akár -10 fok alá is hűlhet a levegő! - írja az Időjárás.hu

Jégcsapok a bokrok ágain a Balaton-parton Fonyódnál. - MTI/Varga György

Délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, de lehetnek átmeneti felszakadozások. Számottevő csapadék nem valószínű.

Délután a változóan felhős időben több-kevesebb napsütésre is készülhetünk. Számottevő csapadék nem valószínű, de egy-egy futó hózápor kialakulhat.

Erős lesz az északi szél. -2, 3 fokra melegszik a levegő.

Hétfőn délelőtt napos időre van kilátás, csapadék nem alakul ki.  Délután sok napsütés várható, de igencsak hideg időre készülhetünk. Csapadék nem lesz. Az északi szél élénk lesz. -5, 0 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Vasárnap újabb front ugyan kifejezetten nem okoz humánmeteorológiai panaszokat, a fagyok hatására a hidegfrontra fokozottan érzékenyek tünetei azonban nem mérséklődnek. - írja a meteoklinika.hu

Az ilyenkor szokásoshoz képest szokatlanul hideg nap várható: hajnalban helyenként rendkívül mélyre süllyedhet a hőmérő higanyszála. Többeknél a görcsös panaszok felerősödése várható: ha a hidegre érzékeny, akkor enyhébb izomgörcsök, hasi és fejgörcsök léphetnek fel. Az ízületi panaszok tekintetében továbbra sem számíthat javulásra. Különösen a reggeleken jelentkezhetnek erős fájdalmak, amik gyakran napközben is alig, vagy egyáltalán nem mérséklődnek. Ha érintett, kezdje a napot egy könnyed, tehermentes tornával, vigyázva arra, hogy ne erőltesse túl az ízületeket. Emellett az is fontos, hogy óvja a karokat és a lábakat a hidegtől, a vastag ruhákkal pedig a megfázást is megelőzheti.

Ha hosszabb időt tölt a szabadban, készüljön fel arra, hogy különösen reggel (de a szél miatt akár napközben is) extrém terhelés éri a szervezetét. A bőr nagyon hamar kipirosodhat, kiszáradhat. A hőérzet jelentősen csökken, de meleg italokkal, levesekkel hamar átmelegítheti testét, főzés során pedig alkalmazzon melegítő fűszereket, mint például a feketebors, a gyömbér, a fahéj.

A szélre érzékenyeknél emellett tartós idegesség is jelentkezhet, akár azt is észreveheti, hogy nehezebben tudja kezelni a stresszes helyzeteket. Ügyeljen arra, hogy az alvás során jól kipihenje magát, illetve próbálja tudatosan is elkerülni a felesleges feszültséggel járó szituációkat.

A napos tájakon a természetes fény jó hatással lehet a hangulatra, máshol viszont a borongós idő keltette lehangoltság ellen a fényterápia alkalmazása javasolt. A megfázás elleni védekezés részeként fogyasszon sok zöldség- és gyümölcsfélét, emellett a méz is immunerősítő hatással bír.

Jó hír, hogy a frontok mögött tartósan tiszta a levegő, a szmogveszély nem áll fenn.

A közlekedésben estig főleg a keleti és a nyugati tájakon okoz csökkent menetstabilitást az erős, olykor viharos lökésekkel kísért légmozgás. Többfelé hózáporok is kialakulhatnak, melyek területén nedvessé, csúszóssá válik az útburkolat, hófúvás is lehet. Napközben nyugaton elvakíthatja a napsütés, jó, ha van kéznél napszemüveg!

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s