fbpx Értékelték a parlamenti szónokok az előválasztás eredményét | CIVILHETES

h i r d e t é s

Értékelték a parlamenti szónokok az előválasztás eredményét

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Értékelték a parlamenti szónokok az előválasztás eredményét

2021. október 19. - 07:44

 

Napirend előtt ez volt a legfőbb téma az Országgyűlésben hétfőn.

Seszták Lászlóra, a közelmúltban elhunyt, korábbi kereszténydemokrata képviselőre emlékeznek az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. október 18-án. - Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint az ellenzéki előválasztással "Magyarországra visszatért a demokrácia", közel egymillió ember mozdult meg, hogy a Fidesz-KDNP-t "eltakarítsa a kormányból". Hozzátette: összeállt a 106 egyéni ellenzéki képviselőjelöltből álló "győztes csapat", és a választók döntöttek a miniszterelnök-jelölt személyéről is, aki Márki-Zay Péter lett.

Közölte, a hat ellenzéki párt mától összezár, mert csak így állíthatja meg Orbán Viktor 11 éve tartó ámokfutását. Jelezte, a kormányzás is hatpárti lesz, megszűnik az egyeduralom.

Szerinte ettől a jövőképtől Orbán Viktor és a Fidesz totális pánikba esett, beindult a pánikkormányzás, és igyekeznek még többet hazudni, lopni és a hatalmukat bebetonozni.

  • Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormánypártokra a legutóbbi választáson közel hárommillióan szavaztak. Ha közel egymillió résztvevő az előválasztáson a demokrácia újraéledése, akkor hárommillió szavazó háromszorosan jelenti ugyanezt - közölte. Felvetette, hogy a Párbeszéd néhány napja még arról beszélt, hogy a kormánypártok félnek Karácsony Gergelytől, aki az MSZP-Párbeszéd-LMP előválasztási miniszterelnök-jelöltje volt. Azóta a főpolgármester visszalépett és az odáig vezető út súlyos és szórakoztató jelenetekkel volt kikövezve - mondta. Bírálta Karácsony Gergelyt, szerinte ugyanis az utóbbi hónapokban csak kampányolt, nem foglalkozott Budapesttel. Közölte, a fővárosban soha nem látott dugók vannak, romlik a közbiztonság és köztisztaság.

Keresztes László Lóránt (LMP) is az előválasztást értékelte, szerinte ez ad reményt arra, hogy végre változás lesz az országban.

Szerinte az előválasztási kampányban a kormánypártok kampányoltak a legaktívabban, emellett aláírást gyűjtöttek az ellenzék ellen, és ostoba, primitív lejárató videókat tettek közzé.

Kifogásolta, hogy a kormánypártok 24. alkalommal szavazták le az ügynökakták nyilvánosságát,hogy letették a kínai érdekeket szolgáló Budapest-Belgrád-vasútvonal alapjait, amely Mészáros Lőrinc cégének hoz újabb 300 milliárd forintos megrendelést. Szijjártó Péter a paksi beruházás tervdokumentációjának elutasítása miatt nem a magyar embereknek adott magyarázatot, hanem azonnal Moszkvába repült, mert berendelték a Roszatomhoz - mondta.

  • Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára szerint az a párt, amely Gyurcsány Ferenccel szemben jött létre, most neki kampányol. Azt mondta, Gyurcsány Ferenc rendkívüli módon szereti a hatalmat, átmentette magát a rendszerváltáskor és 2009-ben is. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc nem egy olyan ember, aki a második vagy a harmadik helyre jelentkezik be, ha egy listán rajta van, ha egy kormányban szerepet vállal, akkor ő első akar lenni. Közölte, a magyar politikai megújulás alapja lenne a baloldalon, ha Gyurcsány Ferencet egyszer és mindenkorra ki tudnák zárni saját politikai körükből.

Varju László (DK) szerint a minden várakozást felülmúló sikerrel zárult előválasztáson a választók kinyilvánították, hogy nem kérnek a Fidesz pártállami rendszeréből.

Közölte, az előválasztás folyamatában az ellenzék is jelentős változáson ment keresztül. A DK az ellenzék erős pártjaként szilárdította meg pozícióját - jelentette ki, hozzátéve: a DK progresszív baloldal pártjaként mindenkit képviselni fog a következő időszakban.

Elmondta, nagyon nehéz, feszültségekkel terhelt héten vannak túl, békét kell teremteni az ellenzéken belül és az a helyes, hogy ha senki nem akar utólag olyan szabályokat átírni, amelyekben a hat párt már megállapodott.

  • Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt tette szóvá, hogy Varju László egyedüli jelölt volt körzetében az előválasztáson, szerinte Észak-Koreában működnek így a dolgok. Közölte, az előválasztás egy dologra volt jó, a DK és Gyurcsány Ferenc megerősödésére. Paktumot kötöttek Márki-Zay Péterrel, a serpa szerepét most nem Medgyessy Péterre, hanem a hódmezővásárhelyi polgármesterre osztották - hangoztatta.

(MTI) / Infostart


 

h i r d e t é s