h i r d e t é s


Észak-Korea üzent Donald Trumpnak: azonnali és totális háború jöhet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Észak-Korea üzent Donald Trumpnak: azonnali és totális háború jöhet

2017. április 18. - 12:03

 

Észak-Koreának az Egyesült Államok jelentette fenyegetés miatt szüksége van interkontinentális ballisztikus rakétákra, ezért a jövőben is folytatni fogják a kísérleteket - jelentette ki Han Song-ryol, észak-koreai külügyminiszter-helyettes a BBC-nek adott exkluzív interjújában - írja a Portfolio.

Han Song-ryol, észak-koreai külügyminiszter-helyettes - Forrás: BBC.com

Állítása szerint a fegyver fejlesztése végső fázisába érkezett, és ha az USA bármilyen katonai csapással közbeavatkozik, az totális háborút vonna maga után. 

Ritkán fordul elő, hogy egy magasrangú észak-koreai tisztségviselő interjút ad egy nyugati újságírónak, most azonban a BBC riportere az április 15-ei ünnepség keretében az országba utazott, ahol lehetősége nyílt egy beszélgetésre Han Song-ryol külügyminiszter-helyettessel.

A BBC újságírója először az ünnepség keretében megtartott katonai felvonulással kapcsolatban kérdezte a minisztert, hogy egyes nyugati értesüléseknek megfelelően Észak-Korea valóban rendelkezik-e már interkontinentális ballisztikus rakétával (ICBM). Han Song-ryol kijelentette, hogy ő maga nem egy katonai szakértő,

Kim Dzsogun, az ország legfelsőbb vezetője viszont biztosította őket, hogy végső fázisba érkeztek az ICBM-tesztek, vagyis hamarosan készek lesznek nagy hatótávolságú rakéták indítására.

Az amerikai fenyegetésre reagálva kijelentette, hogy folytatni fogják a teszteket, amire az Egyesült Államok jelentette fenyegetés és az amerikai provokáció miatt van szükség. Donald Trump kijelentése kapcsán, miszerint készek fegyveresen beavatkozni, hogy Észak-Korea nukleáris fegyvert állítson elő, hangsúlyozta, hogy amennyiben ez megtörténik,

azt az ország szuverenitásába való beavatkozásként értékelik, ami azonnali és totális háborút vonna magával.

Han Song-ryol szerint Észak-Korea a közel-keleti eseményekből tanulva törekszik atomfegyver létrehozására, ugyanis csak akkor kerülhető el a háború, ha mindkét szemben álló fél rendelkezik nukleáris elrettentőerővel.

A riporter az interjú végén rákérdezett az országban működő politikai fogolytáborokra, vagyis hogy nem lenne-e jobb, ha Észak-Korea a nukleáris fegyverkezés helyett a szabadságra és az emberi jogok biztosítására törekedne.

Az állampolgárok biztonsága és az emberi jogok garantálva vannak, a politikai fogolytáborok pedig a rendszer megdöntésére irányuló, az ország démonizálását célul kitűző külföldi kreálmányok.

- utasította el a vádakat Han Song-ryol.

 

portfolio.huh i r d e t é s

betöltés...

;