h i r d e t é s

Évek óta küzdött Gyöngyös a tömegközlekedéssel

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Évek óta küzdött Gyöngyös a tömegközlekedéssel

2020. március 25. - 08:45

Az éves szinten 85-100 millióba kerülő szolgáltatás nem csak drága, hanem rossz is. Ennek vetett most véget a város polgármestere.

Az 1.es helyijárat Gyöngyösön - a kép illusztráció! - Forrás: wikipedia / kukacos01

2019-ben a közlekedési társaság másfél millió forintért végzett utasszámlálást és volt egy másik terv is szintén 1,5 millió forintért. Az elmúlt 2 évben minden testületi ülésen előkerült a téma és a különböző drága szakértői terveket sem fogadta el a testület.

Ahogy sok más városban, úgy Gyöngyösön sem készült még el a tömegközlekedési koncepció, ezért az önkormányzat és a Közép Magyarországi Közlekedési Központ (KMKK) évente hosszabbította szerződését, minimális menetrendi változtatásokkal. Az önkormányzat nem szeretne több évre leszerződni úgy, hogy a kormány tömegközlekedési koncepciója még nem ismert. A Volánbusz/KMKK pedig nem akar új járművekbe beruházni egy éves szerződéshosszabbítás mellett.

Jelenleg negyedévenkénti elszámolás mellett jártak az autóbuszok, ami azt jelenti, hogy az önkormányzat 3 havonta 20 millió forintot előre kifizetett a szolgáltatásért, a pénzügyi periódus végén pedig azonnali az elszámolás.

Közérdekű adatigénylésből kiderült, hogy Gyöngyös buszparkja átlagosan 23-25 éves. Ezekkel a koros járművekkel történik a szolgáltatás. A szolgáltató kihasználja azt, hogy évente csak egy alkalommal kell környezetvédelmi ellenőrzést végrehajtani a járműveken és ezeket az ellenőrzéseket "házon belül", a Volánbusz/KMKK telephelyén végzik el. A buszok magas padlózatúak és klíma sincs rajtuk.

Hiesz György polgármester a 2020. március 18-án tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a városi tömegközlekedést 2020. március 19. napjával megszünteti. Hiesz György polgármester azért állította le a tömegközlekedést, hogy minimalizálja a koronavírus terjedését Gyöngyösön, továbbá, hogy a vírus által legveszélyeztetettebbek, vagyis az idősek megbetegedésének lehetősége csökkenjen, hiszen a járatokat az otthoni oktatás miatt többségében az idősek használták. Továbbá jelezte, hogy azt a 100 millió forintot, amelyet a város eddig a szolgáltatásért fizetett, a továbbiakban a koronavírus elleni védekezésre fogja fordítani. A döntés eleinte meghökkenést keltett a munkába járók között, de mint kiderült minden munkáltató saját járműveivel megoldotta munkatársaik szállítását.

Készült egy felmérés is, amely szerint a helyi járatok megszüntetése összesen 12-16 munkába járó embernek okozott gondot, elsősorban a város ipari parkját érintő járatok megszüntetése miatt. Végeredményben az emberek megértették és elfogadták a kényszerű döntést, a Volnánbusz/KMKK viszont nem.
Teljesen érthetetlen módon március 19. csütörtöktől tovább közlekedtek a helyi járatú autóbuszok munkaszüneti napok szerinti menetrenddel. Ebből a lakosság március 22-ig csak annyit érzékelt, hogy "hol jár a busz, hol nem".

A szolgáltató azzal érvelt – nem hivatalosan –, hogy ők valamilyen központi döntésre várnak és az operatív törzs foglalkozik ezzel a problémával. A képviselő testület március 26-ai ülésén tárgyalta volna ismét a drága pénzen, szakértő által elkészített tömegközlekedési koncepciót és az új szerződést a Volánbusz Zrt.-vel. Azonban, mivel a város lakossága nem ismerhette meg a közlekedési koncepciót, így társadalmasítva sem lett, bizottsági javaslatok vannak a napirend elhalasztására. Ettől függetlenül a jelenlegi jogrend szerint a döntés Heisz György polgármester kezében van.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a Volánbusz/KMKK a kormány központosítása miatt olyan helyzetben van, hogy a legközelebbi felelős ember, aki a gyöngyösi tömegközlekedés ügyében dönthet, Székesfehérváron van.

(A szolgáltatási döntően ugyanazzal a járműparkkal három szolgáltató látta el, 2014-ig a Mátra Volán, 2015-2019-ben a KMKK Zrt., 2019-től pedig a Volánbusz. – a szerk)