h i r d e t é s

Ezeket lehet tudni a 2022-es nyugdíjról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ezeket lehet tudni a 2022-es nyugdíjról

2021. május 11. - 14:42

 

A pénzügyi tárca már nyugdíjprémiumot is ígér, és mivel meghaladja a 3 százalékot az idei infláció, ezért kompenzáció is jön.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A héten napvilágot látott a jövő évi költségvetés tervezete, amelyben több ígéret is szól a nyugdíjasoknak.

Mint a 24.hu összeállításából kiderül, a büdzsé 3 százalékos pénzromlást vár, így pontosan ennyivel biztosan emelkedik a nyugdíj összege, de az idei évben 0,6 százalékkal magasabb volt az infláció a vártnál, ezért kompenzáció is jön.

Az idei átlagnyugdíj 148 ezer forint, ez január 1-jével 153 ezerre nőhet a kompenzációval együtt, azonban az is lehet, hogy már karácsony előtt jön az idei évi nyugdíjkorrekció, ez esetben magasabb lesz a 153 ezres érték januártól.

A 13. havi nyugdíjat - mint ismert - évente egy heti nyugdíjjal növeli a kormány, ez jövőre 160 milliárd forintos terhet ró a költségvetésre, egy fél havi plusz lesz már tehát a tavalyi nyugdíjhoz képest. A portál számításai szerint a 0,6 százalékos idei év közbeni korrekciót is figyelembe véve 74 ezer forint körüli pluszra számíthat egy átlagnyugdíjas jövő februárban.

Varga Mihály nyugdíjprémiumot is ígért az időseknek, ez 68,5 milliárdos teher a büdzsében. Ez akkor jár, ha a GDP-növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. (2021-re 4,3 százalékos lehet a gazdasági növekedés, jövőre pedig 5,2 százalékkal számol a kormány.) Az idei évre 16 ezer forint lehet a nyugdíjprémium, jövő novemberben pedig 34 ezer forint. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s