h i r d e t é s

Fantáziából jeles! – Izzy és képtelenül kacifántos kalandjai a suliban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Fantáziából jeles! – Izzy és képtelenül kacifántos kalandjai a suliban

2023. április 18. - 07:34

A Móra Kiadó idén a nyolc éven felüli olvasókat kápráztatja el folyamatosan frissülő újdonságlistájával. 

Forrás: Móra Kiadó

A decemberben bemutatkozott Jamie, a focicsoda után januárban érkezett a Botcsinálta boszi Kotkot kisasszony Boszorkányakadémiájáról, és máris itt az új könyvcsemege-sorozat: az Izzy-könyvek.

A skót származású, középiskolai filozófiatanár és író, Pamela Butchart egy angol általános iskola színfalai közé hívja az olvasóit, ahol hátborzongatóan izgalmas rejtélyekkel találja szembe magát a főszereplő, Izzy és barátai: Jodie, Zach és Maisie.

Izzy tulajdonképpen átlagos kislány. Iskolába jár, vannak barátai, nem szereti a menzakosztot, annál inkább a barátnője anyukájának munkahelyéről származó fincsi sütiket. Szívesebben bujkál a barátaival a régi gondnok kulcsával nyitható titkos bunkerban, minthogy Miss Jonest hallgassa az órán, aki sosem kedves.

Vagyis várjunk csak! Miss Jones szuper kedves! És lett egy macija, ami a tanári asztalról néz a gyerekekre nagyon furcsán. És mióta ez a különös maci felbukkant, nem kell annyit tanulni. Nincs beírás és leszidás a késések miatt, sőt! Bár az iskolatitkárok szerint a maci igazi időzített bomba…

Bomba a suliban? Ilyenkor jön jól Izzy végtelenül erős fantáziája és csapata, akik felgöngyölítik az ügyet. Merthogy a bomba csak egy apró részlet amellett, hogy Miss Jones fülébe apró űrlények költöznek, akik gondolatátvitellel akarnak gyerekről gyerekre terjedni, míg meghódítják az egész bolygót.

Nyugalom! A könyvben se túszdráma, se terrortámadás nincsen, és egyetlen tanár és diák sem lesz űrlénytámadás áldozata. De akkor mégis mi áll a letehetetlenül izgalmas cselekmény hátterében? Megsúgjuk, ha megígéred, hogy a potenciális olvasójelölteknek nem adod tovább: egy általános iskolás lány végtelenül erős fantáziája, ami hihetetlenül mókás helyzetkomikumot és térdcsapkodósan kacagtató végkifejletet eredményez.

A könyv nemcsak tartalmában, kivitelében is szórakoztató. Thomas Flintham rajzai, a mókás tipográfiai megoldások tovább mélyítik az olvasás élményét, hogy az olvasó a kaland végén alig várja a nyolcrészes sorozat következő darabjait, melyek méltán tették világhírűvé a már két díjjal (2016 Red House Children's Book Award; 2015 Blue Peter Book Award) is elismert kortárs skót írót.

Olvass bele a könyvbe itt

A könyvről bővebben itt

 


Pamela Butchart Dundee-ben él kisfiával és két fantasztikus macskájukkal, Bearrel és Carlosszal. Ha nem íróként és tanárként dolgozna, legszívesebben egy luxushotelt nyitna kóbor cicusok számára. Pamela nagyon szerencsés gyermek volt, hiszen egy háziállatokkal teli házban nőhetett fel és olyan általános iskolába járt, ahol sok kísérteties és fura dolog történt vele (legalábbis a képzeletében). Iskolai évei alatt később sokféle diákmunkát kipróbált. Árult halat, tanított kosárlabdát Amerikában, vérvételben is segédkezett, amikor ilyen lehetőség adódott, de még szervezőként is dolgozott egy (igazán rossz) Abba tribute bandnek.