h i r d e t é s

Felcsút Travel Club

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Felcsút Travel Club

2020. július 14. - 07:41

 

Kiderült, ki annak a cégnek a tulajdonosa, aki a sokmilliárd forint értékű Lady MRD és Artemy luxusjachtok valódi birtokosa

Forrás: atlatszo.hu

Az elmúlt két évben sokszor írt az Átlátszó arról, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által is használt, osztrák bejegyzésű, OE-LEM lajstromjelű luxus magánrepülőgép többször is pontosan oda repült a horvát tengerpartra, ahol éppen a Lady MRD nevű, máltai bejegyzésű luxusjacht tartózkodott.

A 7 milliárd forint értékű luxusjachtról fotókat és drónfelvételeket is készített a portál. A NER-elit köreiben népszerű jacht valódi tulajdonosát azonban egy máltai offshore cég rejtette – eddig, mert most egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően a máltai offshore cégek valódi tulajdonosainak kilétét is nyilvánosságra hozták. Az adatbázisból kiderül, hogy az Artemy és a Lady MRD nevű jachtokat üzemeltető L&L Charter Ltd. valódi tulajdonosa Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó, a negyedik leggazdagabb magyar.

Amikor korábban írtak a Lady Mrd nevű jachtról és az azt Máltán regisztráló cégről, még nem volt Máltán nyilvánosan elérhető adatbázis az ott bejegyzett cégek valódi tulajdonosáról (ultimate beneficial owner), ezért akkor csak annyit tudtunk közölni, hogy a hajót egy L&L Charter Ltd nevű máltai offshore cég regisztrálta.

Erről a cégről akkor csak annyit lehetett kideríteni, hogy a névleges tulajdonosa egy PKF Fiduciaries International Ltd. nevű máltai strómancég, amely máltai cégadatok szerint több mint kétszáz offshore céget kezel tulajdonosként vagy igazgatóként. A PKF tulajdonosai George Mangion és Marianne Mangion máltai lakosok, ám az rendkívül valószínűtlen, hogy a PKF által frontolt cégek valóban az ő saját vállalkozásaik volnának.

Nyilvánosságra kerültek a valódi tulajdonosok

A máltai cégadatbázisban az L&L Charter Ltd -ről most az tudható meg, hogy a tulajdonosaként jelölt cég, a PKF Fiduciaries International Ltd. egy másik, tényleges tulajdonost képviselve “birtokol” 1199 részvényt (“on behalf of a beneficial owner”), míg saját jogán egyetlen részvény tulajdonosa. Ez a pénzmosás elleni erőfeszítések részeként megalkotott uniós direktívának köszönhetően került nyilvánosságra nemrégiben.

A tényleges, vagy végső tulajdonosa egy cégnek az a személy, vagy csoport aki(k)nek  az érdekét szolgálja egy adott cég működése, aki(k)nek 25% vagy annál több szavazati joga vagy ennyi részvénye van a vállalatban, és akinek lehetősége van az igazgatóság többségének kinevezésére, illetve leváltására. Szíjj Lászlót 2018. decemberétől szerepeltetik tényleges tulajdonosként ebben a cégben: közvetve (más cégen keresztül) 99,84%-ban a végső tulajdonosa az L&L Charter Ltd.-nek.

Árulják a luxushajót, meg is lehet nézni

A Szíjj cégének tulajdonában lévő Lady Mrd-ot jelenleg eladásra kínálják, 16 millió 900 ezer euróért – tudta meg az Átlátszó a hajó értékesítésén dolgozó ügynöktől. A megkeresésünkre válaszoló e-mailben Stefan Katafai, az Agent4Stars ügynökség igazgatója azt írta: ha hivatalos szándéknyilatkozatot és árajánlatot küldünk, valamint megjelöljük, hogy ki venne részt a látogatáson, akár belülről is megnézhetjük a luxushajót Horvátországban.

Az L&L Charter Ltd nevére regisztráltak egy másik jachtot, az Artemy-t is, amiről 2016-ban a Magyar Narancs írt elsőként. Akkor le is fényképezték a hajó fedélzetén Mészáros Lőrincet és a feleségét az Adriai-tengeren.

Az most megismert adatok szerint az Artemy továbbra is az L&L Charter birtokában van, vagyis ez a Lady MRD-nél valamivel kisebb hajó is Szíjj László tulajdona. 

 

Szöveg: Horn Gabriella — Fotók, videó: Németh Dániel / atlatszo.hu


 

h i r d e t é s