h i r d e t é s

Félelmetes, mi zajlik az óceán partjánál: felbolydult a természet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Félelmetes, mi zajlik az óceán partjánál: felbolydult a természet

2019. július 10. - 12:45

 

Példátlan mértékű algavirágzás van folyamatban az óceáni partvidék egy hatalmas részén. - írja a femina.hu.

Illusztráció: blikk.hu

A világ legnagyobb algavirágzása zajlik a Nyugat-Afrika és a Mexikói-öböl közti óceánterületen - figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik szerint az aggasztó jelenség állandósulhat a térségben. A szakemberek által a Nagy Atlanti Golffűövnek nevezett algaszőnyeg kiterjedése 2018 júniusa óta elérte a 8850 kilométert, és immár több mint húszmillió tonna biomasszát foglal magába.

A kutatók szerint az erdőirtás és a trágyahasználat is a jelenséget tápláló tényezők közé tartozik

- írja a BBC News.

- Az óceánnak kémiailag kellett megváltoznia ahhoz, hogy az algavirágzás ilyen méreteket öltsön

- mondta Chuanmin Hu, a Dél-Floridai Egyetem munkatársa, aki a Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője volt.

Évről évre romlik a helyzet

A szakemberek 19 évnyi műholdadatokat elemezve tanulmányozták az Atlanti-óceánra és a Karib-tengerre kiterjedő golffűvirágzást, amely 2013 kivételével minden évben megfigyelhető volt 2011 és 2018 között. A mutatók szerint a 2011-es év lehetett a fordulópont, amikor az alga nagy mennyiségben kezdett megjelenni a partvonalak mentén.

- Mindez összefügg a klímaváltozással, hiszen az hatással van a csapadékra, az óceáni áramlatokra és az emberi tevékenységre is, ugyanakkor azt is megállapítottuk, hogy ezeknek a virágzásoknak nincsen köze a megnövekedett óceáni vízhőmérséklethez

- magyarázta Hu, hozzátéve, hogy a golffű - Sargassum - valószínűleg nem tűnik el a térségből.

A Sargassum nemzetségbe tartozó fajok egy része az óceán felszínén él, magához vonzza a halakat, madarakat és teknősöket.

- A nyílt vízben a golffű fontos ökológiai szerepet tölt be élőhelyként és menedékként szolgálva a különböző tengeri állatok számára

- jegyezte meg Mengqiu Wang, a tanulmány egyik társszerzője.

A túl sok alga azonban megfojtja a korallokat és a tengeri füveket, a partra kisodródva pedig záptojásszagú gázt áraszt magából. Idén csaknem ezer kilométernyi mexikói partszakaszt érint a bűzös alga problémája. A golffű eltávolítása azonban időigényes, drága, és nem is mindig hatásos.

Nézd meg, mit tettünk a bolygónkkal!

A Föld hihetetlenül változatos, és éppen ezért olyan csodálatos: egyes helyei káprázatosan szépek, míg máshol egészen bizarr, mégis ámulatba ejtő természeti képződmények találhatóak. Az emberiségnek hatalmas felelőssége van abban, hogy ezt a sokszínűséget megőrizze, mégis számos édenkerti helyet pusztít el közvetett vagy közvetlen módon, megfosztva az utókort azok látványától.

femina.hu


 

h i r d e t é s