h i r d e t é s

Felére esett az egyházak támogatása, de még így is tízezreket kapnak a hívők után

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Felére esett az egyházak támogatása, de még így is tízezreket kapnak a hívők után

2019. augusztus 13. - 12:53

 

Bőkezűen támogatja az állam az egyházakat, tavaly 150 milliárd forintra nőttek a közvetlenül az egyházaknak juttatott költségvetési források, ez az összeg tíz éve még közel 40 milliárd forint volt. - írja a veszpresszo.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ez azt jelenti, hogy minden egyes hívő után több tízezer forintot fizetett az állam az egyházaknak

– közölte a G7.

Idénre azonban azt becsüli a gazdasági szakportál – a költségvetési törvény számai alapján –, hogy 72,6 milliárdra esett a költségvetési támogatás, ebből az 1%-os szja-felajánlás 5,2 milliárd. A lap megjegyzi, érdekes módon a Fidesz első kormányon töltött évében, 2010-ben még visszaesés volt a közvetlen támogatás terén (2009-ben 34,8 milliárd, 2010-ben 28,1), de aztán gyorsan növekedésnek indult az összeg.

A nagy megugrásokat 2016-ban és 2018-ban alapvetően a nagy egyházi építkezések támogatása okozza. Tavaly a 145 milliárdból 99 milliárd beruházásokra ment. Ez azt is jelenti, hogy az egyházakon keresztül a kormányzat elsősorban az építőipart támogatja.

Fontos megjegyezni, hogy nehéz pontosan megmondani, hogy az egyházak támogatásán belül mekkora az főre jutó támogatás, ugyanis egy-egy ember egyházhoz tartozása vagy vallásossága nem mindig pontosan definiált. A 2011-es népszámlálás szerint a megkérdezettek 42,1 százaléka vallotta magát valamilyen egyházhoz tartozónak, 28 százalék nem válaszolt, míg 19,9 százalék egyházhoz nem tartozónak vallotta magát.

Ebből az jön ki, hogy 2018-ban 27 ezer forint jutott minden hívőre.

A G7 kiemeli, az egyházaknak különleges jogállása van Magyarországon, gazdálkodásuk a nyilvánosság elől teljes mértékben rejtve van, éves pénzügyi beszámolójukat a törvény szerint nem kell nyilvánosan elérhetővé tenni. Közbeszerzésre sincs szükség, az elköltött milliárdok gyakorlatilag követhetetlenek.

Egy-egy iskola- vagy kórházfejlesztést paradox módon könnyebben tudnak az egyházak emiatt levezényelni, mintha az állam saját maga végezné, hiszen őket nem köti a nehézkes bürokrácia és közbeszerzés. A Betegápoló Irgalmasrend budai kórházfejlesztési projektjét például 10 milliárddal támogatja az állam

– írja a lap.

A legnagyobb összegű támogatást (a 11 év átlagában 39 százalék) az egyházi célú programok és beruházások támogatása adja, ám erről nem sokat tudhatunk, hogy pontosan mit is takar. A templom- és intézményépítéseknek megadott támogatások is itt kaphatnak helyet.

veszpresszo.hu


 

h i r d e t é s